Uspješno realizirane kurban-bajramske aktivnosti 2019. - 1440.h.g.

  • rasid orlovic
  • 16.08.2019
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Nakon uspješno realiziranih kurban-bajramskih aktivnosti na području Medžlisa IZ-e Tešanj, danas će u svim džamijama na ovom području biti jedinstvena hutba sa zahvalom džematlijama i džematskim odborima na uloženom trudu koju u nastavku donosimo: 

Neka je hvala Allahu dz.š. i neka je salavat i selam na poslanika a.s. njegovu porodicu i čestite ashabe.

Braćo moja draga mi se nalazimo iza kurban ili hadzi bajrama i danas želimo da analiziramo ono što smo radili u bajramu. Naše hadzije su hvala Allahu obavile hadž i ako Bog da u nedjelju se nadamo njihovom povratku. Mi koji smo kod kuće imali smo vadžib da zakoljemo kurban i nadam se da smo to učinili, moleći dragog Boga da to ukabuli. Kada je riječ o kurbanu, od Ibn Abbasa, r.a., prenosi se da je Poslanik, a.s., rekao: Ni u šta bolje nisi uložio novac i investirao od onoga što se zakolje u danima Kurban-bajrama. (Darekutni)

Imami Ahmed bilježi da je jedan ashab upitao Poslanika, a.s.:“'O Allahov Poslaniče, šta su ovi kurbani? (Koji je značaj kurbana?) 'Poslanik, a.s., mu odgovori: To je sunnet – praksa vašeg pretka Ibrahima, a.s.. 'Šta mi od toga imamo?' – upitaše. Za svaku dlaku imate sevap-nagradu odgovori Allahov Poslanik.“ (Ibn Madže)

Kurban se veže za Ibrahima a.s. i Kur'an govori o tome u suri es-safat: „Gospodaru moj, daruj mi porod čestit! i Mi smo ga obradovali dječakom blage naravi. I kad on odraste toliko da mu poče u poslu pomagati, Ibrahim reče: "O sinko moj, u snu sam vidio da te trebam zaklati, pa šta ti misliš?" - "O oče moj," - reče - "onako kako ti se naređuje, postupi; vidjećeš, ako Bog da, da ću sve izdržati." I njih dvojica poslušaše, i kad ga on čelom prema zemlji položi, Mi ga zovnusmo: "O Ibrahime, ti si se Objavi u snu odazvao; -  a Mi ovako nagrađujemo one koji dobra djela čine - to je, zaista, bilo pravo iskušenje!" - i kurbanom velikim ga iskupismo i u naraštajima kasnijim mu spomen sačuvasmo: "Nek je u miru Ibrahim!" Eto tako Mi nagrađujemo one koji dobra djela čine“, SURA ES-SAFAT 100-110.

Ibrahim as. je jedan od ulul-azm (odabranih) poslanika. Doživio je starost a nije imao evlada i Allah dž.š. mu u 86. g.  podario je sina Ismaila. Kada je djete odraslo i počelo mu pomagati u poslu sanja san, da ga treba učiniti kurbanom. Zamislite osjecaj jednog oca koji dobija tako kasno dijete i to hairli djete i treba da ga žrtvuje. Ibrahim a.s. je spreman na žrtvu, priča sa svojim sinom koji ga bodri u njegovoj nakani i kaže: „O babuka moj radi ono što ti se nareduje a vidjet ćes da ću ja ako Bog da strpljiv biti. I Ibrahim je spreman pored svega da učini sina kurbanom, povaljuje ga, da ga učini kurbanom a onda bi dozvan: „O IBRAHIME ti si se odazvao objavi u snu i Allah šalje meleka Džebraila koji nosi ovna kao zamjenu za Ismaila i uči tekbir i tesrik i Ibrahim kada je vidio to isto uči Allahu ekber ve lillahil-hamd.

Eh braćo vratimo se nama, nas Allah nije iskušao da žrtvujemo evlada i hvala mu na tome, ali mi imamo sunet Ibrahima a.s. tj. naš kurban koji nam mijenja naseg Ismaila ili neko iskušenje. On će nas nositi preko Sirat ćuprije, za svaku dlaku imamo sevap, on je dokaz naše bogobojaznosti.

Stoga braćo zapitajmo se jesmo li prema kurbanu, nasem Ismailu se ponašali kao Ibrahim prema svojoj žrtvi,  jesmo li mi bili Ibrahim koji je spreman žrtvovati svoju žrtvu,  mnogi ćemo reci ne smijemo a jesmo li pronašli mesara koji lici Ibrahimu, je li naš kurban propisno zaklan ili je nedaj Bože ubijen pištoljem, maljem ili uboden, po sunetu je da se okrene prema kibli i da se povežu noge a onda izgovarajuci bismillahi Allahu ekber da se obori na desnu stranu i prikolje i čeka da umre. Prilikom guljenja strogo se vodi računa kako i na koji način se guli, ne smije biti rezova na koži ( a bilo je veličine sjekire sto znači da se meso sjeklo na koži,) a kad se završi guljenje koža se obradi i posoli tako da se odsiječe glava, vime, rep i noge do koljena a ne kao neki mesari cijeli but odsjeku kožu sto je čini otpadom.

Bravčad je svako klao kao mesar svi smo bili stručnjaci, kože su masovno izrezane, noge isječena skroz, a neki i unutricu umotavali u kožu. Žalosno je vidjeti ovih dana da su unutrice naših kurbana i kožice bačene u naše rijeke da nisu zakopane ili da smrde komšiluku, to se braćo ne smije raditi sa kurbanom jer kurban je nešto što nas približava Alahu dž,š. a neće nas približiti ako druge uznemiravamo. I nadamo se da smo podjelili svoje kurbane na poznata 3 dijela.

Imali smo priliku da naše džematlije organizovano kolju kurban kod naših uzgajivača ovaca ili mesara koji su nudili mogućnost i mjesto klanja i većina njih je to dobro odradila a ima i onih koji su zlouptrebili dato povjerenje koji su dopustili da se kožice pokvare i da se unutrice svagdje bacaju zašto smo krivi i mi jer si trebao biti prisutan kad ti se kurban kolje i da pratiš hoće li biti sve po propisu. Također  smo imali priliku oni koji nisu ovdje i nisu imali gdje zaklati kurban da uplate za nase medrese .

Ove godine prineseno je 7500 kurbana od čega 645 goveđih, 3775 ovčijih, a za potrebe medresa uplaćen je 471 kurban. 

  Od svih kurbana uspješno su prikupljene kurbanske kožice i dostavljene na skladište kupca. Zahvaljujući naporima džematlija i džematskih odbora, i pored izuzetno visoke temperature vrlo malo je bilo upaljenih kožica, ali je nažalost bilo više isječenih i nepravilno obrezanih, pogotovo tamo gdje je bilo više kurbana na jadnom mjestu.  Za potrebe štićenika rehabilitacionog centra „DUJE“ prikupljeno je i uredno predato preko 30 tona kurbanskog mesa. 

Kako ste u svim ovim aktivnostima vi dali značajan doprinos,  čestitamo vam  i najsrdačnije zahvaljujemo uz dovu Allahu dž.š. da sve naše ibadete ukabuli i da nam da zdravlja, snage i volje da i dalje istrajavamo na putu dobra i sprečavanju od zla.

Tešanj, 16.08.2019.