Obilježena Hidžra - Nastupanje nove 1441.h.g.

  • rasid orlovic
  • 02.09.2019
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

U petak, 30. 08. 2019.godine, sa akšamom je nastupila Nova 1441. hidžretska godina. Tim povodom svim džematlijama želimo puno imana, zdravlja i rahatluka, uz dovu Uzvišenom da u godini koja je pred nama učinimo hidžru od grijeha i približimo se Božijoj milosti.

I ove godine je u svim našim džematima priređen program koji se satojao u učenju Kur’ana, Mevluda, donošenju salavata na Poslanika, evociranju uspomena na Hidžru i podsjećanja na pouke i poruke hidžre, podjelom paketića polazncima mektepske nastave ….

Centralna manifestacija Medžlisa IZ-e Tešanj u povodu Hidžre – Nove 1441.godine održana je u džematu MIljanovci kao tradicionalni Mevlud u subotu, 31.08.2019.godine poslije akšam namaza.

Kur’an su učili hafizi, a Mevlud i ilahije imami Medžlisa IZ-e Tešanj.  Dobrodošlicu svim prisutnim uputio je džematski imam Raif ef. Hasak prof., a na Hidžru, pouke i poruke Hidžre podsjetio Elvedin ef. Aličić prof., i glavni imam koji je tom prilikom čestitao džematu na istrajavanju u obilježavanju ovog značajnog datuma za muslimane cijelog svijeta.

U povodu Hidžre – Nove 1441.h.g. Odjel za brak, porodicu i ženski aktivizam, na čelu sa koordinatoricom Fatimom Ćeman I džematskim koordinatoricama uručio je pomoć ženama ( 8 porodica)  zahvaćenim poplavama u džematima Mračaj-Potočani i Jelah. Pomoć se sastojala u porodičnim paketima i novčanim sredstvima.