Hafiska dova hafiza Rasima Ibrahimkadića, 15.09.2019.

  • rasid orlovic
  • 24.09.2019
  • Komentara: 0

U nedjelju 15. septembra 2019. godine, u džamiji džemata Medakovo u Tešnju, održana je hafiska dova i u hafiza Kur’ana Časnog promoviran mladi hifz Rasim Ibrahimkadić.

U prisustvu 12 hafiza (Kur’an su učili hafizi: Almir Salkanović, Nermin Ibrahimović, Anes Mulić, Hamdo Solo, Miralem Muratović i Zaim Šiljić) i velikog broja vjernika, dobrodošlicu na početku programa poželio je džematski imam Samed ef. Sinanović prof.  Prisutnima su se obratili glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić i muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, ukazujući na fadilete učenja Kur'ana i vrijednosti koje Kur'an nudi vjerniku u svakodnevnom životu.

U ime Komisije za polaganje hifza pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH diplomu hafizu uručio je hfz. Mirnes ef. Spahić prof., izaslanik Reisu-l-uleme, čestitajući hafizu, njegovoj porodici, muhafizu, Medžlisu i Muftijstvu. Dovu je proučio muhafiz hafiz Ahmed ef. Bukvić imam Hamzibegove džamije u Tešnju.

Rasim Ibrahimkadić je još jedan hafiz iz tešanjske škole Kur'ana koju vodi hafiz Bukvić. Rasim je sin Muharemov i Sabinin iz Medakova. Rođen 11. 10. 1993. godine u Tešnju. Osnovnu školu završio je u Medakovu, a srednju elektrotehničku 2012. godine u Tešnju. Trenutno je zaposlen i neoženjen.

Od decembra 2016. godine do maja 2019. godine proučio je  hifz pred muhafizom hafizom Ahmed ef. Bukvićem, a pred komisijom Rijaseta IZ-e u BiH u sastavu: hafiz Ismet ef. Spahić predsjednik komisije i članovi: hafiz dr. Mensur ef.  Malkić i hafiz Haso ef. Popara  hifz je polagao od 19. do 28. juna odnosno deset dana po tri džuza dnevno.

Hafiz Rasim je 21 poslijeratni tešanjski hafiz.