Svečanost u povodu završetka prve faze rekonstrukcije i restauracije vakufskog kompleksa u Tešnju, 10.12.2019.

  • rasid orlovic
  • 11.12.2019
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

U povodu 460 godina od potpisivanja vakufname Gazi Ferhad-bega (10.12.1559.) i općinske manifestacije “Dani grada Tešnja 2019.” Medžlis IZ-e Tešanj je u utorak, 10.12.2019.godine  organizirao svečanost u povodu završetka prve faze rekonstrukcije i restauracije vakufskog kompleksa u Tešnju u kojoj je izvršena rekonstrukcija vakufskog objekta “Kahva”.

Svečanost je organiziran na visokom nivou i uz prisustvo najviših predstavnika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na čelu sa Njegovom eminencijom reisu-l-ulemom dr. Husein ef. Kavazovićem,  o čemu su izvještavali brojni elektronski i printani mediji. 

Donosimo nekoliko informacija sa web stranica:

Sa web stranice Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini - TEŠANJ, 10. DECEMBRA (MINA) - U Tešnju je danas održana svečanost povodom okončanja prve faze rekonstrukcije vakufskog kompleksa „Gazi Ferhad - beg“, kojoj je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

U okviru ove svečanosti otvoren je Restoran „Kahva“, u vlasništvu Medžlisa IZ Tešanj, koji se obnovljen uklapa u tradicionalnu arhitekturu tešanjske čaršije i njen je svojevrsni simbol, neizostavan na razglednicama Tešnja sa starom tvrđavom.

Restoran će za javnost biti otvoren početkom narede godine, a projekat rekonstrukcije putem Vakufske direkcije u Sarajevu finansirala je Generalna direkcija za vakufe Republike Turske.

Glavni imam Medžlisa Tešanj Fuad ef. Omerbašić je ocijenio kako je Gazi Ferhad-beg za Tešanj ono što je Gazi Husrev-beg za Sarajevo, te da je Općina Tešanj je za Dan grada odredila 10. decembar, u znak sjećanja na dan kada je vakufnamom Gazi Ferhad-bega 1559. godine počela historija urbanog života Tešnja. Ferhad-beg je uvakufio džamiju, Daru-l-Kur'an, dućane, mlin, han i druge vakufe.

„Danas, nakon 460 godina, svjedočimo o Božijim robovima koji znaju šta je vakuf, čuvaju, kupuju i obnavljaju oduzeti vakuf, koji zanavljaju i proširuju vakufe, otvaraju predškolsku ustanovu, prvu u Muftijstvu zeničkom i koji sanjaju o obnovi Daru-l-Kur'ana, čije je zvono utihnulo daleke 1946. godine“, dodao je Omerbašić.

Medžlis Tešanj planira i postavljanje temelja za internat tešanjske medrese, čime će biti revitalizirana nekadašnja Ferhad-begove medrese, koja je djelovala u Tešnju do poslije Drugog svjetskog rata.

Prema riječima predsjednika Medžlisa Tešanj Zehrudina Kruške, druga faza rekonstrukcije kompleksa podrazumijeva i ponovnu izgradnju munare Čaršijske ili Ferhad-begove džamije, koju je vjetar srušio 12. decembra prije dvije godine.

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović podsjetio je da su vakufi uvijek bili u interesu društva i osnivali gradove, te da su zahvaljujući njima nastali brojni bh. gradovi i to je ono što bi politički predstavnici trebali imati na umu i donijeti Zakon o restituciji.

„Ako su nekada vakufi mogli utjecati na razvoj gradova, danas bi mogli pomoći u obnovi gradova koji su razoreni tokom agresije na BiH“, kazao je Zajimović.

Rifat Turker zamjenik direktora Generalne direkcije za vakufe Republike Turske Adnana Ertema čestitao je prisutnim Dan grada Tešanj, te, govoreći o vakufu Ferhad-bega, kazao da je smisao i svrha da bude trajan i održiv, kroz samofinansiranje i da se zahvaljujući prihodima od ovakvih objekata revitaliziraju drugi vakufi.

Muftija zenički hafiz Mevludin ef. Dizdarević je kazao da je ovaj događaj višestruko vrijedan, koji ima duhovnu, kulturno-historijsku kao i društveno-političku dimenziju.

„Mi korak po korak, dio po dio naših vakufa u BiH koji su naši očevi ostavili u emanet obnavljamo, i to nakon perioda kada su drugi odlučivali o vakufima i našim dobrima. Ovo je još jedan korak u pravcu da ćemo sve obnoviti i kako god svjedočimo obnovi ovog vakufa nadam se da ćemo tako svjedočiti i obnovi svih drugih objekata te da ćemo i sami graditi“, izjavio je reisu-l-ulema danas.

Govoreći o tome kako neki pokušavaju odvojiti naše vakufe od ove zemlje, kao da su to gradili ljudi koji su pripadali drugoj državi, konkretno Osmanskoj državi, reisu-l-ulema je kazao da oni jesu bili dio te države, ali su bili prvenstveno Bošnjaci i gradili su svoju Bosnu.

„Želim iz Tešnja poručiti da nikada neće niko moći odvojiti od nas ono što su naši očevi gradili i da nam je taj dio povijesti bitan kao i svaki drugi u kojem su Bošnjaci izgrađivali svoju zemlju“, kazao je reisu-l-ulema.

Dodao je da se danas vakufi otimaju i prodaju, što država dozvoljava, jer ne želi donijeti Zakon o restituciji.

„Mi je pozivamo da zaštiti ono što je ostalo od vakufa, da zaštiti od daljnje devastacije i privatizacije i vrati vakufe njihovoj osnovnoj namjeni“, kazao je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji je u Tešnju održao i sastanak sa imamima Medžlisa Tešanj sa kojima je razgovarao o vjerskoprosvjetnim aktivnostima.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i načelnik Tešnja Suad Huskić, zamjenik ambasadora  Republike Turske Ozgur Šahin, savjetnik reisu-l-uleme Ejub ef. Dautović, muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković i brojni imami.

U okviru ove posjete Tešnju reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je u pratnji glavnog imama Medžlisa Tešanj Fuada ef. Omerbašića i muftije zeničkog hafiza Mevludina ef. Dizdarevića posjetio Općinu Tešanj i susreo se s načelnikom Suadom Huskićem.

Sa web stranice Općine Tešanj - Povodom Dana grada Tešnja danas je općinu Tešanj posjetio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović sa saradnicima. Delegaciju su primili Općinski načelnik Suad Huskić i predsjedavajući Općinskog vijeća Senad Subašić. Ovom prilikom razgovarano je o saradnji Islamske zajednice i Općine Tešanj.

Čast mi je što nas je posjetio reisu-l-ulema povodom 10. decembra koji se obilježava kao Dan grada u spomen na vakufnamu Ferhad-bega i na period u kojem je Tešanj dobio urbanizaciju. Tokom sastanka razgovarali smo generalno o stanju u bh. društvu, potrebnim reformama u društvu kako bi naši građani našli najbolji način za život u BiH, a ne izvan BiH, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Osim sastanka u Općini Tešanj, reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović posjetio je i Medžlis islamske zajednice Tešanj, gdje je prisustvovao otvorenju renoviranog vakufskog prostora Ferhad-begove medrese.

Sa web starnice ZOOS Radija -  U povodu obilježavanja Dana grada Tešnja danas je Općinu Tešanj posjetio reisu-l-ulema IZ u BIH Husein ef.Kavazović. Bila je ovo prilika da u susretu sa Općinskim načelnikom i Predsjedavajućim OV-a općine Tešanj, delegacija IZ razgovara o saradnji između ove vjerske zajednice i Općine. 

''Mi smo imali čast da nas posjeti reisu-l-ulema povodom 10.decembra koji je Dan grada u spomen na vakufnamu Ferhad-bega i na period u kojem je Tešanj dobio urbanizaciju. Iskoristili smo priliku da razgovaramo o odnosima IZ i općine Tešanj. Iskoristili smo priliku i da razgovaramo generalno o stanju u bh.društvu, naravno i sa aspektom na Bošnjake i na uslove u kojima žive, potrebne reforme u društvu kako bi u ovoj BIH, našli najbolji način za svoj život a ne tražili ga izvan BIH.'' - rekao je za ZOS radio Suad Huskić, Načelnik općine Tešanj. 

Prije same posjete Općini Tešanj delegacija IZ BiH je posjetila i MIZ Tešanj a u povodu završetka I faze radova na obnovi restorana ''Kahva'', na kojem su radovi renoviranja počeli 2018.godine.   

''Dva su povoda, jedan je naravno što je danas Dan općine Tešanj i poželjeli smo doći u Tešanj, a onaj povod zbog čega smo u posjeti MIZ u Tešnju je renoviranje vakufskog prostora Ferhad-begove medrese dakle mjesta koje je nekada davalo učenike itd. Evo željeli smo da dođemo i obilježimo taj dan, da našoj braći i sestrama, našoj ulemi na ovom području damo podršku i da im se zahvalimo za ono što čine. Naš gl.imam u MIZ Tešanj Fuad ef. Omerbašić nas je informirao o stanju u ovom medžlisu, o dobrim prilikama koje vladaju ovdje, a kazao nam je i o odnosima sa općinom Tešanj.'' - kazao je za ZOS radio reisu-l-ulema IZ u BIH Husein ef. Kavazović. 

Na kraju posjete Općinski načelnik je reisu-l-ulemi IZ u BIH uručio prigodan poklon u vidu slike sa motivom Tešnja.