Održana promocija knjige: "Tragom Gazi Ferhad-bega 1909-2019" , 20.12.2019.

  • rasid orlovic
  • 22.12.2019
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

U  petak 20. 12. 2019. godine u atriju Medžlisa Islamske zajednice Tešanj održana je promocija knjige ”Tragom Gazi Ferhad-bega 1909-2019”. Riječ je svojevrsnoj monografiji članova Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Tešanj u periodu od 110. godina. U knjizi je predstavljen historijat institucionalnog rada Medžlisa Islamske zajednice Tešanj od prvih izbora u Islamskoj zajednici 1909. do 2019. godine i kao takva predstavlja prvijenac osvrta na historiju jednog  medžlisa, njegovog djelovanja i rada u strukturama Islamske zajednice u BiH.

Posjetiocima promocije predstavljen je historijski važan period Islamske zajednice u BiH, njeno djelovanja unutar različitih političkih sistema i način na koji je to Islamska zajednica organizacijski uredila, čime je postignut željeni cilj promocije knjige na način da je sačuvan i otrgnut od zaborava važan historijski period bošnjaka i njene zajednice.

Tim povodom, uručena je i prigodna hedija dosadašnjim predsjednicima Izvršnog odbora hadži Irfanu Ljevakoviću, hadži Osmanu Jašiću i hadži Edibu Turaliću.

Promotori knjige bili su: muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, Irfan Ljevaković- predsjednik odbora Islamske zajednice Tešanj 1991. g., i priređivači hadži Rašid Orlović – tehnički sekretar MIZ Tešanj i Ahmet Hundur akademski slikar koji je prikupio i priredio slike članova Izvršnog odbora. Moderator promocije knjige je bio glavni imam MIZ Tešanj Fuad ef. Omerbašić. 

Promocija je organizirana u povodu dva značajna jubileja ovog Medžlisa – 460 godina od uspostave vakufa Gazi Ferhad-bega (1559. g.) i 110 godina od provođenja prvih izbora i konstituisanja autonomnih organa Islamske zjednice u Bosni i Hercegovini (1909.g.) pa i Kotarskog vakufsko-merifskog povjerenstva u Tešnju, a u okviru općinske manifestacije “Dani grada Tešnja”.

Knjigu su priredili mr. Faud ef. Omerbašić, Ahmet Hundur i Rašid Orlović. Knjiga je štampana na format B5 sadrži 364 stranice, tvrdog uveza. Na početku je Predgovor mr. Fuad ef. Omebašića, potom kratak tekst o Tešnju dr. Ismeta Bušatlića.   

Prvi dio knjige nasi naziv “Institucionalni razvoj i značaj Islamske zajednice", koji na 12 stranica donosi muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Drugi dio kjige od 21. do 244. strane su raspoložive fotografije članova Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Tešanj (naziv se u pojedinim periodima mijenjao) od 1909. do 2019. godine sa osnovnim podacima  koje je sabrao i priredio  Ahmet Hundur.

Treći dio knjige od 245. do 352. starne je rad pod nazivom “Kotarsko (Sresko) vakufsko-mearifsko povjerenstvo Tešanj 1909-1945.” čiji je autor hadži Rašid Orlović.

Kao dodatak  na zadnjih 11 stranica Ahmet Hundur je postavio 19 fotografija o ljudima i događajima iz različitih perioda.