Obilježen 3. maj lokalni Dan šehida, 03.05.2020.

  • rasid orlovic
  • 05.05.2020
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

U uvjetima pandemije corona virusom u zajedničkoj organizaciji Medžlisa IZ-e Tešanj i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca u Tešnju je obilježen  3. maj, lokalni Dan šehida. 

Program je organiziran u skladu sa instrukcijama Viših organa IZ-e i državnih organa uz primjenu mjera zaštite i bez javnog okupljanja, u nedjelju, 3. maja 2020. u prijepodevnim satima na kaburu prvog šehida Hujdur Muhameda u Piljužićima.

Predsjednica OPŠiPB Nura Mehić je položila cvijeće na kabur, nakon čega je proučen Jasin i dova za šehide.  Jasin su proučili glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, džematski imam Adem ef. Garić prof. i članovi porodice prvog šehida.

Nakon proučene dove prisutnima se kratko obratio glavni imam i podsjetio na šehide i njihov doprinos u očuvanju vjere i domovine te podsjetio na utemeljenje dva značajna datuma u IZ-i u BiH “Dan šehida” i “Dan džamija.” 

Predjednica Nura se zahvalila Medžlisu IZ-e Tešanj na kontinuiranom zajedničkom obilježavanju ovog “Dana šehida” i “Dana šehida” u BiH, a Općini Tešanj na nesebičnoj podršći kako organizaciji tako i porodicama šehida.

Nakon, do sada, održana 24. mevluda i hatma dove za šehide u zejedničkoj organizaciji Medžlisa i OPŠiPB  ovo je bio prvi program bez javnosti kome su prisustvovali glavni imam, džematski imam, Općinski načelnika mr. Suad Huskić, predsjednica OPŠiPB, koordinator  Medžlisa IZ-e Tešanj za rad sa NVO Rašid Orlović i članovi porodice prvog šehida, brat Ahmet, sestra Mina, zet i sestrići: Harun (student medicine i svršenik GHM) i Davud (učenik GHM).