Svečano otvorene nove prostorije za rad Škole Kur'ana, 05.08.2020.

  • rasid orlovic
  • 07.08.2020
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

U srijedu, 05.08.2020. godine u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Tešanj održana je promocija Škole Kur'ana koju su zajedno pokrenuli Medžlis IZ Tešanj i Udruženje Bošnjaka “Vrijeme – Zeman” Tešanj i otvarane nove prostorije za rad ove škole u objektu Muftijin konak u neposrednoj blizini Čarši-džamije i I sjedišta Medžisa IZ-e Tešanj. 

Promocija je počela učenjem Kurana, a potom obraćanjem glavnog imama mr. Fuad ef. Omerbašića, koji je naveo da je ovo značajan projekat i nastavak onoga što je započeo Gazi Ferhad-beg, koji je davne 1559. uvakufio kuću “Daru-l-Kur’an” i time ustanovio prvu školu Kur’ana u Tešnju.

Naglasio je da će projekat Škole Kur'ana voditi hafiz Ahmed ef. Bukvić, koji je do sada izveo sedam hafiza, a da će pored njega biti uključeni hafiz Nermin ef. Ibrahimović i budući hafiz Enver  ef. Kurtić.

Nakon obraćanja glavnog imama prisutnima se obratio i hafiz Bukvić, koji je predstavio metodologiju koju koristi u radu sa polaznicima istakavši da su poaznici tešanjske Škole Kur'ana prepoznatljivi tokom izlaska na polaganje pred komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice.

Predsjednik Udruženja Bošnjaka “Vrijeme – Zeman” mr. Jasmin Hadžikadunić je u svome obraćanju pohvalio saradnju Medžlisa IZ-e Tešanj sa ovim Udruženjem kroz više projekata izdvajajući već tradicionalno takmičenje u hifzu Kur’ana i napredni kurs islama “Biti čovjek” te naveo da je projekat hifza Kur'ana jedan od temeljnih aktivnosti ovog Udruženja od samog osnivanja.

Na kraju, prisutnima se obratio muftija zenički hfz. dr. Mevludin Dizdarević, koji nije krio zadovoljstvo što prisustvuje ovom, za Medžlis IZ Tešanj ali i za Muftijstvo zeničko,  veoma značajnom događaju. Muftija je ukazao na potrebu za projektima ovakve vrste, jer se njima popunjava prazan prostor za mlade, te istakao da se realnost života ponajbolje razumije kroz Božiju riječ – Kur'an.

Prisutni su zatim obišli sjedište Udruženja u kome se nalaze prostorije za rad škole, a svečanost otvaranja Škole Kur'ana završena je učenjem dove koju je proučio muftija Dizdarević.