Promovirana knjiga "“Muhammed – Poslanik mira usred sukoba imperija”, 06.11.2020.

  • rasid orlovic
  • 11.11.2020
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

U okviru manifestacije “Salavat ti  donosimo, ja Resulallah,”  kojom se na području Medžlisa IZ-e Tešanj obilježava mjesec mevluda, u petak, 06.11.2020. godine u atriju Medžlisa Islamske zajednice Tešanj održana je promocija knjige “Muhammed – Poslanik mira usred sukoba imperija”. 

Promotori knjige su  bili:  muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević,  muftija zagrebački dr. sc. Aziz ef. Hasanović i prevodilac Mirnes Kovač, a moderator  glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić.

Govoreći o knjizi muftija Dizdarević je istakao:„Put do Božijeg Poslanika ide preko srca, to je jedan put i to jako važan, put ljubavi; ali drugi put koji je beskrajno važan je put uma. (…) Ova knjiga stavlja Poslanikovu misiju u kontekst šireg geopolitičkog prostora, prostora velikih sukobljavanja tadašnjih  imperija, s jedne strane rimske (vizantijske) i s druge strane iranske-sasanidske (perzijske) i ono što  mnogi drugi prenebregavaju, a ovaj autor nas s tim susreće jeste činjenica da se u to doba dešavaju krvavi sukobi te dvije sukobljene imperije čiji je rezultat, pored ljudskih žrtava, onemogućavanje trgovine i ekonomskih procesa.  Poslanik a.s. – njegova vizija svijeta je suprotstavljena tom svijetu ratova, svijetu sukoba, svijetu klanja i on zamišlja viziju svijeta mira i  to je ono o čemu ova knjiga govori – svijet mira. (…).

 Juan Cole nam nudi svježe, autentičnuo, samosvojno tumačenje života Poslanika a.s. potpuno drugačije od one vizije koju nude zapadnjaci i od mnogih  islamskih učenjaka koji zanemaruju ovaj kontekst. U tom smislu ovo štivo je jako važno, jako vrijedno i zaista to je knjiga koja otvara nove horizonte, nove perspective, jer je  Juan Cole uspio da prezentira ono što jeste izvorna narav Poslanika, izvorna misija Poslanika, a to je uspostavljanje mira. Upravo zbog toga što je Muhammed a.s. govorio permanentno o miru  rezultiralo je da je islamski svijet  u prvih nekoliko stoljeća omogućio ono što se zove islamski definiranu globalizaciju.” Pojašnjavajući ovaj pojam muftija je naveo da je upravo na prostoru sukoba nevedenih imperija - prostoru mediterana – (po riječima Predraga Matvejevića ovaj prostor je maternica čovječanstva)  ovladao islam i upravo na tom prostoru, umjesto dotadašnjih sukoba,  kao plod mira,  plod sigurnosti koju su mislimani proizveli, dešava se ekonomski i kulturološki procvat čovječanstva, čije se posljedice i danas osjećaju.

 Muftija Hasanović je naveo da je sa studentima izvršio istraživanje u okviru koga je ustanovio da je nakon  2015. godine i pojave karikature Poslanika u Parizu o Posaniku na nekom od evropskih jezika objavljeno  63 000 natpisa i članaka,  od čeg je čak 72% autora nemuslimana, a samo 28 % muslimana. (…)

“Jedan od tih autora nemuslimana je Juan Cole koji predstavalja Muhammeda s.a.v. s.  iz sassvim jedne druge perspektive, na jedan sasvim drugačiji, znanstveni pristup. Znači njega ne povlače emocije, njega ne povlači duh, ne povlači ljubav, ne povlači ništa. Njega povlači razum. Zašto? On sam navodi razloge. Susretao se sa različitom kontroverznom literaturom. Jedni ga u nebesa dižu, drugi opet pljuju. Šta je istina?. On kaže: “Primijetio sam da postoji revizionizam u letaraturi kod određenih autora koji pokušavaju da Muhammeda s.a.v.s. predstave onakvim kakav on u stvari nije”.   I zato je vrlo važno njegovo opredjeljenje da o Muhammedu s.a.v.s. piše kroz prizmu Kur’ana i on  106  Kur’anskih ajeta, koji govoore o Poslaniku Muhammedu a.s. odnosno o njegovoj mirovnoj dimenziji, stavlja u kontekst vremena i situacija u vremenu postojanja dvije velike imperije: rimske i perzijske  i sad se tu pojavljuje neko sa novom vizijom, autentičnom vizijom, autentičnom ponudom nečega što je jako potrebno a to je mir i to je ono što je vrijednost ovog djela koje je pred nama.”

 Knjigu na bosanski jezik je  preveo naš poznati novinar i prevodilac Mirnes Kovač koji je istakao da je itekako važno da o Poslaniku a.s., čujemo šta drugi govore o njegovoj ličnosti, posebno u ovom vremenu kada je ličnost Poslanika a.s. izložena grubim napadima i vrijeđanjima. Upravo je zbog toga ova knjiga dobrodošla.

Autor knjige Juan Cole je profesor historije na Univerzitetu u Michigenu. Pored navedenog djela autor je i knjiga “Napoleonov Egipat”, Angažiranje sa Muslimanskim svijetom”  i “Novi Arapi”.

Knjiga je iz štampe izašla  2020. godine u Sarajevu u izdanju izdavačke kuće Kupola, štampana na 261 stranici formata B5,  tvrdih korica.