Projekti energetske efikasnosti

  • rasid orlovic
  • 21.11.2020
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Poznata džamija u Šijama, neposredno uz magistralni put M17 u koju svraća puno vjernika musafira, ovih dana je promijenila svoj izgled.

Džemat Šije Donje Polje, kome pripada ova džamija, završio je akciju utopljavanja džamije i vakufske kuće postavljanjem nove stiropol fasade pa je cijeli ovaj kopleks (džamija, gasulhana, vakufska kuća, mektebska učionica) dobio novi izgled. 

Projekat je realiziran u okviru projekta energetske efikasnosti Medžlisa IZ-e Tešanj, koji se na ovom području provodi od 2015. godine.

Naime, Medžlis IZ-e Tešanj je 2015.  završio projekat „Intenzivne obnove i izgradnje objekata“  u okviru koga je na ovom području izgradio i obnovio džamije (38), mesdžide (28)  i mektebske učionice (52), čime su omogućeni osnovni uvjeti za javnu primjenu islamskih normi. 

Da bi ti uvjeti bili još bolji i što više džematlija se upoznalo sa islamskim normama, pored redovih aktivnosti u džamijama, mektebima, i školama ovaj Medžlis je iste godine (2015.).  pokrenuo dva nova projekta:

Projekat „Dodatnog institucionalnog odgoja i edukacije odraslih“  koji se realizira brojnim sadržajima kroz rad sa omladinom, ženama i odraslim.

Ekološki projekat sa projektom „Energetske efikasnosti“  koji se realizira u okviru globalnog projeketa održivog razvoja kroz utopljavanje objekata (termoizolaciona fasada i zamjena stolarije), zamjenu štetnog grijanja i zamjenu klasične rasvjete novom led rasvjetom.

U okviru ovog projekta je do sada od 38 džamija na 16 postavljena termoizolaciona fasada, na 28 PVC stolarija, u 25 uvedeno grijenje na pelet, gradsko, struju ili plin, u 19 instalirana led rasvjeta, a u 11 kombinovana led i klasična rasvjeta. 

Od 28 mesdžida i mekteba  na 8 je postavljena termoizilaciona fasada, na 19 PVC stolarija, u 8 uvedeno grijenje na pelet, gradsko, struju ili plin, u 6 instalirana led rasvjeta.

Od 32 vakufske kuće i stana  na 26 je postavljena termoizilaciona fasada, na 30 PVC stolarija, u 14 uvedeno grijenje na pelet, gradsko, struju ili plin, u 4 instalirana led rasvjeta.

Tu su još i sjednište Medžlisa sa poslovnom zgradom „Kahva“ sa termoizolacionom fasadom, PVC stolarijom, gradskim grijanjem i led rasvjetom, a na novoizgrađenom dvojnom stambenom objeku u Tešnju u toku je postavljanje termoizolacione fasade.