Obilježen 10. decembar, Dan grada Tešnja 2020.

Obilježen 10. decembar, općinski praznik  Dan grada Tešnja.

Medžlis IZ-e Tešanj prigodnim programom obilježio općinski praznik 10. decembar Dan grada Tešnja. Program je realiziran u okviru općinske manifestacije “Dani grada Tešnja 2020” sa tri sadržaja. 

Fatiha pred dušu Gazi Ferhad-bega - Glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić i predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj Zehrudin Kruško u društvu Općinskog načelnika mr. Suada Huskića, njegovih saradnika i dozvoljenog broja džematlija  u četvrtak, 10. 12. 2020. , posjetili su kabur Gazi Ferhadbega u haremu njegove džamije u Tešnju. Podsjećanjem na njegov lik i vakuf, te učenjem Fatihe odana je pošta utemeljitelju urbanog Tešnja.

Večer Kur'ana -  Istog dana poslije jacije namaza u Gazi Ferhad-begovoj (Čarši) džamiji održana je Večer Kur’ana kao prva javna promocija  polaznika tešanjske škole Kur’ana na kojoj su učestvovali polaznici ove škole svih uzrasta i kategorija: Kadušić Tarik, Bukvić Jusuf, Halilović Ishak, Svrzo Ajnur, Svrzo Ajdin, Murtić Merjem, Alispahić Ahmed, Bedaković Abdurahman, Smajić Vedad, Smajić Kenan, Braković Nejla Hojkurić Mustafa i Vrabac Jasmina. U toku programa prisutnima su se prigodno obratli džematski imam mr. Enver ef. Kurtić i glavni imam koji su predstavili školu Kur'an, njenog voditelja hafiza Ahmed ef. Bukvića i učesnike u programu, a nisu zaboravili ni vakifa. 

Promocija Biltena Odjela za brak i porodicu „Naših 5 godina“ - U subotu, 12.12.2020. u atriju Medžlisa IZ-e Tešanj posije jacije namaza održana je promocija Biltena Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ-e Tešanj “Naših 5 godina” u povodu jubileja 5 godina od osnivanja. 

Bilten su promovirali i o Odjelu govorili: dr. Safija Malkić, Šef Odjela za brak i porodicu Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini (… ) „Ovaj Bilten je potvrda uspješnosti realiziranih aktivnosti, kurseva, programa, predavanja, tribina, seminara na području MIZ Tešanj (…) Također, Bilten je „svjedok“ razvoja i rasta projekata braka i promocije i noviteta koji su zasigurno promijenili, podržali, osnažili i ohrabrili ženu muslimanku i podstakli i doprinijeli promjeni na bolje, njenom napredovanju i uzdignuću na vjerskom, moralnom, intelektualnom, psihofizičkom planu ali i u općedruštvenom i humanitarnom radu i djelovanju. Okupiti žene i raditi na edukaciji i doedukaciji žena različitih profila i interesovanja veliki je izazov, kompleksan koncept i zahtjevan zadatak a sa svim ovim uhvatile su se u koštac koordinatorice Odjela za brak i porodicu, u ovom slučaju koordinatorica Fatima Ćeman, i uspješno izvršile zadatak …)., glavni imam (…“Iz Biltena se vidi da Odjel u svom radu aktuelizira dvije važne teme. Te teme su brak i porodica o kojima je neophodno, pogotovo danas, govoriti ako želimo imati zdravog pojedinca ali i zdravu zajednicu. Naravno nezaobilazna tema u svemu tome je žena: kao dijete, učenik, tinejdžer,  majka, nana, u osnovi stub jedne porodice…)  i koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ-e Tešanj muallima Fatima Ćeman („Pred vama je Bilten Odjela za brak i porodicu MIZ Tešanj. U njemu je dio od onoga što smo radili u proteklih pet godina. Naše aktivnosti realizaciju se kroz: Edukativni (predavanja, tribine, mevludi, promocije ), 

preventivno-zdravstveni, socijalno–humanitarni i rekreativni program. 

Bilten je štampan na 8 stranica u boji formata A4, a sadrži 116 informacija i 57 gotografija, kroz koje je  predstavljen rad Odjela u proteklih 5 godina.

U poslijeratnom periodu Općinsko vijeće Tešanj je ustanovilo općinski praznik 10. decembar  Dan grada Tešnja, kao sjećanje je na daleku prošlost kada je 10. 12. 1559. godine vakif Gazi Ferhad-beg svojom vakufnamom utemeljio Tešanj kao urbanu sredinu uvakufši džamiju, kuću Daru-l-Kur’an, 33 dućana “vrata do vrata”, mlinove, hanove … i novac za izdržavanje, zbog čega se danas on smatra utemeljiteljem urbanog razvoja grada Tešnja. 

Uvakufljena džamija je i danas centralna džamija Medžlisa IZ-e Tešanj, kuća Daru-i-Kuran je sjedište Medžisa IZ-e Tešanj, a od uvakufljenih dućana do danas je ostalo 5 od kojih je Medžlis IZ-e Tešanj 2 otkupio u poslijeratnom periodu i vratio ih u vakuf. 

Klikom na zelenu strelicu iznad možete pogledati Bilten u PDF formatu u cijelosti.