Šije, Obilježen 17. juli Dan sjećanja

  • rasid orlovic
  • 24.07.2021
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Obilježen 17. juli „Dan sjećanja“ u Šijama.

Zajedničkom organizacijom tri džemata: Šije, Šije Donje Polje i Šije Gornje Polje, Mjesne zajednice Šije i udruženja građana „Ponikva“ Šije prigodnim programom oblježen je 17. juli „Dan sjećanja“ u Šijama.

Domaćin je bio džemat Šije Donje Polje.

Ove godine cilj je bio uključiti što više omladine, kako bi se upoznali sa ovim datumom i kako bi znali zbog čega se ustvari obilježava ovaj dan.

Tim povodom u program su uvršetene i nove aktivnosti  kao što su memorijalni turnir u malom nogometu i streljaštvu.

Pored kojih su posjećena šehidska mezarja u Buljubašićima i Meškićima uz učenje Jasin-i-šerifa i uz kratke poruke koje su uputili Ševal ef. Delić i Aldin ef. Mehmedović.

Kao i prethodnih godina, Jasin-i-šerif je proučen i ispred kuće r. Šemse Omića, gdje je od jedne agresorske granate stradalo šest mještana Šija.

Prisutnim džematlijama poruku je uputio dr. Adis ef. Sultanović.

Prije akšam namaza, održana je promocija knjige "Svaki kraj je novi početak" u sportskoj dvorani O.Š. "Mustafa Mulić" u Šijama, autora Muhameda Ibrahimovića. Na promociji knjige učestvovala je direktorica JU Opća biblioteke Tešanj mr. sci. Almina Brkić  i novinar i publicista Avdo Huseinović, koji je u toku programa prikazao svoj film o ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Poslije akšam namaza, proučen je mevludski program kojeg su proučili polaznici mektebske pouke sva tri džemata u Šijama.

U ime domaćina i organizatora prisutnim džematlijama obratio se dr. Rifat Sejdinović, a nakon njega Općinski načelnik mr. Suad Huskić.

Prigodno predavanje, kao i glavnu poruku skupa, održali su i uputili glavni imam Medžlisa Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić i mr. Suad ef. Balić, porijeklom iz Šija.  a sada imam u Sarajevu.

Od 2008. godine u Šijama se obilježava  17. juli, „Dan sjećanja“ na šehide i civilne žrtve rata, a od 2011.godine navedena tri džemata, MZ Šije i  Udruženje građana „Ponikva“ Šije su u kalendar svojih aktivnosti uvrstili ovaj značajni datum i od tada ga svake godine zajednički obilježavaju, uz promjenu domaćina svake godine (jadan od tri džemata).