Zahvala na uspješnoj realizaciji Kurban-bajramskih aktivnosti, 23.07.2021.

  • rasid orlovic
  • 25.07.2021
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

U petak, četvrti dan Kurban-bajrama 1442.h.g. - 23.07.2021. u svim džamijama na području medžlisa IZ-e Tešanj održana je hutba koju je priredio glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić i u kojoj je izražena zahvala svima na doprinosu uspješnoj realizaciji ovogodišnjih kurban-bajramskih aktivnosti. 

Glavni imam je hutbu održao u džematu Novi MiIjanovci. U nastavku donosimo hutbu u cijelosti. 

Hvala Allahu, Gospodaru sjetova, neka je salavat i selam na Muhammeda a.s. i njegovu časnu porodicu.

Sjećamo se bosanskih šehida.

Draga braćo...

Danas, sa ikindijom namazom na 13. dan zu-l-hidžeta 1442.h.g., zatvorit će se stranica djela koja smo činili u ovogodišnjim kurban-bajramskim danima. Ta stranica neće biti otvorena, sve dok nam ne bude rečeno da je čitamo.

Nadamo se da ćemo na toj stranici naći kubran-bajramske vrijednosti kao djela koja će svjedočiti da smo razumjeli Kurban-bajram u njegovoj punini.

Zbog toga, u ovom mubarek vremenu, sa ovog posebnog mjesta, iskazujemo zahvalnost Allahu dž.š. i molimo Ga da kabul učini naše ovogodišnje kurban-bajramske aktivnosti.

Također iskazujemo zahvalnost svima vama na vašim aktivnostima u bajramskim danima.

Na osnovu raspoloživih podataka, možemo reći da je ove godine na području našeg Medžlisa prineseno preko 6.000 kurbana.

Putem Medžlisa IZ Tešanj za naše medrese ukupno je uplaćeno 511 kurbana i to:

Sarajevska – 51, Mostarska – 40, Travnička – 80, Tuzlanska – 100, Banjalučka – 60 i

Visočka – 179.

Prikupljeno je 3.533 ovčijih kurbanskih kožica i 404 goveđe kože, od čega je 1.596 ovčijih kožica i 108 goveđih kožica neispravno.

Nažalost i ove godine vidljivo je da je bilo onih koji nisu dovoljno vodili računa o svom kurbanu. Potpuni kurban je onda kada je zbrinuto kurbansko meso, kurbanska kožica i unutrica kurbana na odgovarajući način prema instrukcijama Rijaseta IZ u BiH.

Nemojmo zaboraviti: najbolji su oni koji savjesno i odgovorno izvršavaju svoje obaveze prema Bogu, sebi i drugima.

Putem Medžlisa Tešanj i ove godine prikupljeno je i distribuirano preko 30 tona kurbanskog mesa za prihvatni centar Duje Doboj Istok.

Nesebičnu pomoć u provođenju ovogodišnjih kurban-bajramskih aktivnosti pružili su nam preduzeća Madi, Koteks, Općina Tešanj, komunalno preduzeće Rad Tešanj, i firma Transkop kojima iskazujemo posebnu zahvalnost.

Neka Allah dž.š. kabul učini naše ibadete, našu spremnost na žrtvu i neka oni budu zalog naše sreće na ovom i budućem svijetu.