Proučea hafiska dova novom tešanjkom hafizu Adilu Hadžiću, 31.07.2021.

  • rasid orlovic
  • 03.08.2021
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

U subotu, 31. jula 2021. godine u Hamzibegovoj džamiji u Tešnju, održana je hafiska dova i u hafiza Kur’ana Časnog promoviran novi tešanjski hafiz Adil Hadžić.

U ime reisu-l-uleme i Komisije za polaganje hifza pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH diplomu mladom hafizu uručio je hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, čestitajući njemu, njegovom muhafizu, porodici, Medžlisu Islamske zajednice Tešanj, kao i Školi Kur'ana Tešanj.

U prisustvu hafiza, imama, rodbine i džematlija, dobrodošlicu na početku programa poželio je glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić i predstavio hafiza Adila i Školu Kur’ana navodeći da je davne 1559.godine prvu “Daru-l-Kur’an”  u Tešnju, svojom vakufnamom, ustanovio Gazi Ferhad-beg, koja je kasnije prerasla u medresu i da ovaj projekat Škole Kur’na nije novina u Tešnju nego reafirmacija onoga što je pokrenuo Gazi Ferhad-beg.

Nakon toga se prisutnima obratio predsjednik udruženje  Bošnjaka Vrijeme Zeman, mr. Jasmin Hadžikadunić. Sa ovim udruženjem Medžlis IZ-e Tešanj je zajedno osnovao Školu Kur’ana u Tešnju.

Nakon proučenih odlomaka iz Kur'ana koje su proučili hafizi: mr. Almir ef. Hadžić, mr. Nermin ef. Ibrahimović,   Eldar ef. Ćatibušić prof., i hafizi kojima je muhafiz bio hafiz Ahmed Bukvić: Miralem Muratović, Rasim Ibrahimkadić, Emir Ćeman i Mustafa Sinanović, prisutnim vjernicima se obratio  izaslanik reisu-l-uleme – muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević. Ukazujući na fadilete učenja Kur'ana i vrijednosti koje Kur'an nudi vjerniku u svakodnevnom životu, te na blagodati i nimete kojima je Allah dž.š. podario Ummet Muhammeda a.s. muftija je,  između ostalog naveo: “ Braćo moja, mi muslimani, Ummet Muhammeda a.s., možemo biti ponosni na nebrijenim blagodatima, nimetima kojima nas je Allah dž.š. počastio, možemo biti ponosni da smo slejdbenici jedine objavljene  knjige od Allaha dž.š.  koja je sačuvana u izvornom, autentičnom obliku i za koju je Allah dž.š. obećao .” Mi Kur’an spuštamo i Mi ćemo ga čivati.” Allah dž.š. je jedino za Kur’an obećao čuvanje.  Rezultat toga je da upravo ovaj Ummet, Ummet Muhammeda a.s.,ima tu blagodat da ima Allahovu riječ autrentičnu, neprikosnovenu, vijerno i vrijedno sačuvanu.  Ko je čuvao Kur’an?  Čuvan je na mnogo načima. Jedan od najautentičnijih načina čuvanaja Kur’an-i-Kerima jeste učenje napamet, memoriziranje.

Kur’an je prije svega knjiga koja se uči – recituje.  (…) Zašto? Zato što se duhovne, kulturne, etičke i sveke druge vrednote Kur’an-i-Kerima ne mogu bolje osjetiti i doživjeti nego kroz učenje.  Tako se čuva Kur’an ne smao kroz reprodukciju nego kroz autentično življenje Kur’an-i-Kerima kroz hafize koji treba ako Bog da da budu i koji jesu Kur’ani na dvije noge, koji čuvaju vrijednosti Kur’ana.   

Ništa vrijedno u povijesti nema bez pojedinca,  ali ništa trajno nema bez institucija. Zato je Islamska zajednica kao institucija opredijeljena da stotinama godina u Bosni čuva i bdije nad Kur’an-i-Kerimom od mekteba, medresa, fakulteta, škola Kur’ana  i raznih drugih institucionalnih metoda edukacije”.

Nakon učenja kratkih sura hafiza Adila, dovu je proučio muhafiz hafiz Ahmed ef. Bukvić imam Hamzibegove džamije u Tešnju i voditelj tešanjske škole Kur’ana kome je hafiz Adil 7 (sedmi) kandidat koga izvodi u časno zvanje hafiza Kur’ana.

Uz čestitke hafizu hedije su uručili brojni posjetioci među kojima  predsjednik IO Medžlisa IZ-e Zahrudun Kruško, predsjednik  UB Vrijeme Zeman mr. Hadžikadunić, predsjednik dž.o. Hamzibegove džamije hadži Osman Šišić i dr.

Hafiz Adil Hadžić je sin Enesov i Besimin, rođen u Tešnju 31.08.1995. godine, gdje i danas živi. Osnovnu i srednju Elektro-tehničku školu završio je u Tešnju, zaposlen je i neoženjen.

Hifz je proučio od 1. maja 2020. godine do 1. juna 2021. pred muhafizom hafizom Ahmed ef. Bukvićem.

Hifz je položio pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH u sastavu: hafiz Ismet ef. Spahić, hafiz dr. Mensur ef. Malkić, hafiz Haso ef. Popara i hafiz mr. Salih ef. Halilović u periodu od 23. juna zaključno sa 7. julom 2021. godine, učeći po dva džuza dnevno.

Hafiz Adil je 27 poslijeratni tešanjski hafiz i prvi zvanični hafiz škole Kur’ana u Tešnju.