Šije, proučena hafiska dova hafizu Ahmedu Deliću, četvrtom ovogodišnjem tešanjskom hafizu, 29.08.2021.

  • rasid orlovic
  • 30.08.2021
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Proučena hafiska dova hafizu Ahmedu Deliću,  četvrtom ovogodišnjem tešanjskom hafizu

U lijepo uređenoj i prepunoj džamiji džemata Šije, u nedjelju, 29. augusta 2021. godine (21. muharrema 1443.h.g.) proučena je hafiska dova i u hafiza Kur’ana Časnog promoviran novi tešanjski hafiz Ahmed Delić.

U ime reisu-l-uleme i Komisije za polaganje hifza pri Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini diplomu mladom hafizu uručio je izaslanik reisu-l-uleme hafiz Salif ef. Halilović, imam Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, čestitajući hafizu, njegovom muhafizu, porodici, Medžlisu Islamske zajednice Tešanj, kao i Školi Kur'ana Tešanj te izrazio zadovoljstvo što se drugi puta nalazi u ovom džematu u povodu hafiske dove – prvi puta je bio na hafiskoj dovi hafizu Vedadu Jupiću kao muhafiz. 

Dobrodošlicu na početku programa poželio je Belmin ef. Bašić, prijatelj hafiza i imam džemata Šije Donje Polje te  predstavio hafiza Ahmeda i Školu Kur’ana u Tešnju.

Čat da prvi počne učiti Kur’an pripala je kurra hafizu Aliji ef. Rahmanu, a da završi učenje Kur’ana drugom prisutnom kurra hafizu Azizu Aliliju.  Između njih su Kur’an učili hafizi: Emir Ćeman, Ahmed ef. Muhamed, Rasim Ibrahimkadić, Anes ef. Mulić, Eldar ef. Ćatibušić, Mustafa Sinanović, Vedad Jupić, mr. Nermin ef. Ibrahimović, Almir ef. Salkanović i najmlađi hafiz Nail Salkanović. 

Nakon učenja kratkih sura hafiza Ahmeda, dovu je proučio muhafiz hafiz Ahmed ef. Bukvić imam Hamzibegove džamije u Tešnju i voditelj tešanjske škole Kur’ana kome je hafiz Ahmed 8 (osmi) kandidat koga izvodi u časno zvanje hafiza Kur’ana.

U toku programa prisutnima su se obratili: Izaslanik reisul-uleme hafiz Halilović, muftija zenički dr. Mevludn ef. Dizdarević, glavni imam Medžlisa

IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, dekan IPF u Bihaću dr. Hajrudin Hodžić, i predsjednik UB Vrijeme Zeman dr. Jasmin Hadžikadunić.

Pored velikog broja imama, rodbine i prijatelja hafiza, džematlija iz Šija dovi je prisustvovao  veliki broj gosta iz drugih sredina među kojima profesori i kolega hafiza Ahmeda sa IPF u Bihaću, mr. Suad ed. Balić, Samedin ef. Balić, rodbna i prijatelji iz Kaknja i drugih džemata Medžćlisa IZ-e Tešanj.

Uz čestitke hafizu hedije su uručili brojni posjetioci među kojima  predsjednik IO Medžlisa IZ-e Zahrudun Kruško, predsjednik  UB Vrijeme Zeman dr. Hadžikadunić, predsjednik dž.o. Šije hadži Jusuf  Rakman, predsjednik dž.o. Šije Gornje Polje, predsjednik savjeta MZ Šije, predsjednik UG Ponikva Šije  i dr., a predsjednik UB Vrijeme Zeman i priznanja Škole Kur’ana hafizu i muhafizu. 

Hafiz Ahmed Delić je sin Ševal ef. i Šemse, rođen u Tešnju 17. 05. 1998.

Osnovnu škola završio je u Šijama, a gimnaziju u Tešnju, trenutno je student na  IPF Bihać, (3. godina) i polaže vanredno medrsu u Sarajevu (III razred). 

Prošle nedjelje (22.08.2021.godine)  zaključio je brak sa Handanagić Azrom iz Skucanog Vakufa (Sanski Most).

Hifz je proučio od 1. maja 2020. godine do 1. juna 2021. pred muhafizom hafizom Ahmed ef. Bukvićem.

Hafiz Ahmed je polagao hifz pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH u sastavu: Kurra hafiz dr. Dževad ef. Šošić, hafiz dr. Dževad ef. Hrvačić, hafiz dr. Muhamed ef. Čajlaković i hafiz dr. Abdul-Aziz ef. Drkić na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu učeći po dva džuza dnevno u periodu od 26.07.2021. zaključno sa 09.08.2021. (1. muharrema 1443.h.g.).

Hafiz Ahmed je 28. poslijeratni tešanjski hafiz, četvrti ovogodišnji i drugi hafiz tešanjske Škole Kur'ana, a treći poslijeratni hafiz iz Šija. (prvi kurra hafiz Alija ef .Rahman i drugi Vedad Jupić). 

Treba napomenuti da je hafizov babo Ševal ef. rođen 1965. godine u Pedićima kod Kaknja, završio je GHM i IPF u Bihaću i da je za imama u džematu Šije postavljen 01.05.1991.godine,

Za vrijeme njegovog rada u Šijama su izgrađene 3 džamije  i osnovana dva nova džemata,  mesdžid na mjestu gdje ranije nije bilo vjerskog objekta, 3 vakufske kuće, četiri mektebske učionice opremljene po standardima, 4 gasulhane i pomoćni objekti,  a iz džemata je veliki broj polaznika mektebske pouke završio medrese i FIN-a među kojima i kurra hafiz Alija ef. Rahman i mr. Suad ef. Balić, danas imami  u Sarajevu, te Samedin ef. Bajrić danas imam u USA.

Ševal ef. je  koordinator pri Muftijstvu zeničkom i Medžlisu IZ-e Tešanj za socjalna pitanja i u tom pogledu je dao ogroman doprinos počev od najsupješnijih akcija za prikupljanje pomoći narudu Sirije (2017. i 2019.), pomoći stanovništvu urgoženom poplavama, i dr.

U Šijama je Ševal ef. kordinator i nosilac aktivnosti koje zajedno realizuju tri džemata (Šije, Šije Gornje Polje i Šije Donje Polje), Mjesna zejednica Šije i Udruženje građana “Ponikva” od kojih izdvajamo: 

izgradnju 8 stambenih kuća za socijalno ugrožene porodice u Šijama,

tardicionalno obilježavanja 17. jula “Dana sjećanja” sa učešćem i zajedničkom organizaciom svih navedenih subjekata,

kontinuiranu posjetu Srebrenici i Potočarima (ove godine 6. za redom) uz podjelu pomoći tamošnjem stanovništuvu, 

i nadasve dobre međuljudske odnose na cijeloj teritoriji ovog naseljenog mjesta i ogroman ugled koji Ševal ef. ima u džematu. 

Pored sina hafiza Ševal ef. i Šemsa hanuma  imaju kćerku Fehimu koja je završlia medresu i IPF, a udata je za imama Armina ef. Mejrića.