Hafiska dova hafizi Adni Ibrahimović, 18.09.2021

  • rasid orlovic
  • 19.09.2021
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

U subotu, 18. septembra 2021. godine u Dibekhana džamiji u Tešnju, proučena je hafiska dova i u hafizu Kur’ana Časnog promovirana Adna Ibrahimović.

Na početku programa goste je selamio i izrazio dobrodošlicu glavni imam, a potom emotivno (tetak hafizi) predstavio hafizu Adnu kao „pahuljicu koja plijeni svojim moralom i svojom pojavom širi pozitivnu energiju,“ nakon čega je čestitku uputio i prigodan poklon hafizi uručio predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović.

Ajeta iz Kur'ana Časnog učilo je 16 hafiza: Hidajet Talić, Ahmed Bukvić, Muhamed Ahmetović, Almir Hadžić, Maid Ibrahimović, Almir Salkanović, Rasim Ibrahimkadić, Anes Mulić, Eldar Ćatibušić, Nail Salkanović, Emir Ćeman, Ahmed Delić, Mustafa Sinanović, i hafizi profesori iz Behram-begove medrese: Amir Hodžić, Abdulah Kapo i Mirnes Spahić.

Kratke sure je proučila hafiza Adna, a dovu njen muhafiz dr. Edin Dedić, prof. u Behram-begovoj medresi u Tuzli kome je hafiza Adna 10 kandidat koga izvodi u zvanje hafiza Kur'ana.

U toku programa prisutnima su se obratili: Izaslanik reisul-uleme hafiz dr. Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije koji je i uručio diplomu hafizi i koji je bio muhafiz njenom babi hafizu Nerminu, te muftija zenički dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Većina dana se izgubi iz sjećanja, ali neke dane posebno pamtimo koji ostanu u našoj memoriji. Jedan od tih dana jeste svakako dan hafiske dove. Ovo je radostan dan za džemat, Medžlis, ali i Muftijstvo zato sam smatrao važnim da budem danas ovdje s vama. Radost se s drugim ljudima uvećava, a tuga smanjuje”– kazao je, između ostaloga, muftija Dizdarević.

Hafiz Zajimović je prenio tople selame reisu-l-uleme i žaljenje što nije u mogućnosti prisustvovati svim hafiskim dovama, jer ih eto hvala Allahu dž.š. ima dosta, te njegovo veselje i zadovoljstvo našim narodom, hafizima, muhafizima i imamima, koji uče i podučavaju, a potom podsjetio prisutne na bereket Kur'ana koji trebamo iskoristiti: “Nas je ovdje danas sve okupila hafiska dova našoj sestri hafizi Adni Ibrahimović. Okupio nas je Kur'an i vidite kako Kur’an privlači ljude iz Tešnja i izvan Tešnja. Kur’an u sebi ima taj mangnet, on je Allahova knjiga bez imalo sumnje, i kad bi nas neko pitao šta je Kur’an, prva asocijacija i uglavnom bi se svi odgovori sveli na jedno - Allahova riječ. Plemenita knjiga za one koji je uče ali i one koji je slušaju, uputa cijelom čovječanstvu, ne samo muslimanima ne samo vjernicima. Allah dž.š. želi hajr svim ljudima. ‘Mi ti Kur’an nismo objavili da se mučić ni da ti bude teško, mi smo Kur’an lahkim učinili, dostupan svima’, lahko je naučiti Kur’an napamet, zato što ga olakšava Plemeniti i Uzvišenji Gospodar, naprotiv, da ti bude lahko, jer je sve ono što Uzvišeni Gospodar želi čovjeku hajr: Odakle nam onda teško raspoloženje? Zato što tražimo recepte van onoga što Allah objavljuje. Uzimamo iz Kur'ana ono što želimo, a dio ostavljamo. Kur'an se uzima kompletan.”

Hafiza Adna Ibrahimović je kći hafiza mr. hadži Nermina-ef. i hadži Aide, rođena 2002.godine u Zenici. Nakon završene osnovne škole u Tešnju, Adna je upisala Behram-begovu medresu u Tuzli, koju je završila 2021. godine, a potom upisala Mašinski fakultet u Tuzli. 

Hifz je učila pred muhaffizom hafizom dr. Edinom Dedićem, profesorom u Behram-begovoj medresi od drugog razreda medrese.  Hafiza Adna je polagala hifz pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH u sastavu:  kurra hafiz dr. Dževad Šošić, hfz. dr. Muhamed Čajlaković, hfz. dr. Dževad Hrvačić i hfz. dr. Abdulaziz Drkić u periodu od 24.08.2021. zaključno sa 08.09.2021. učeći po dva džuza dnevno.

Hafiza Adna je treći hafiz u porodici Ibrahimović. Njen otac Nermin i amidža Maid su hafizi i trenutno rade kao imami. One je i  5 ovogodišnji tešanjski hafiz, a  29 poslijeratni.