Vukovo, Mevlud Uprave za vjerske poslove - 16. 10.2021.

  • rasid orlovic
  • 18.10.2021
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Vukovo – Mevlud Uprave za vjerske poslove Rijaseta – u subotu, 16.10.2021. poslije podne-namaza u džamiji džemata Vukovo održan je Mevlud u povodu obilježavanja 12. rebiu-l-evvela, a u okviru  manifestacije “Salavat ti donosimo ja Resulallah” kojom se tradicionalno obilježava dan rođenja Muhammeda a.s. u Tešnju.  

U nastavku donosimo tekst o Mevludu  iz elektronskog Preporoda.

Mevlud u džematu Vukovo - džematu koji je prvi u akciji zekata i sadekatu-l-fitra

"Milost svjetovima - radost ljudima" naziv je mevludskog programa održanog danas poslije podne-namaza u džematu Vukovo u Tešnju, čime je započeo cjelomjesečni program obilježavanja rođenja poslanika Muhammeda a. s. u organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Svečanosti je prisustvovao i direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović, sa saradnicima Vehidom Arnautom, šefom Ureda za zekat i Mehom Šljivom, šefom Odjela za hatabet i vaz.

Dobrodošlicu gostima izrazio je imam džemata Vukovo Mirnes-ef. Alić, koji vodi ovaj džemat poznat kao najuspješniji džemat u akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra već duži niz godina.

Zahvaljujući angažmanu efendije Alića, koji preporučuje svojim džematlijama da svoju obavezu zekata i sadekatu-l-fitra izvršavaju kroz džemat, te prvenstveno svijesti vjernika o obavezi zekata, ali i njihovom odnosu prema Islamskoj zajednici, ovaj džemat godišnje prikupi i više od 120 hiljada KM.

Prema riječima džematlije Vahdeta Hrvića, ova posebnost džemata Vukovo je sada već tradicija i njegov svojevrsni simbol.

- Ovako smo željeli zahvaliti čestitim džematlijama ovog mjesta, imamu Aliću kao i Medžlisu Tešanj na čelu s glavnim imamom Fuad-ef. Omerbašićem i predsjednikom Medžlisa Zehrudinom Kruškom. Ovaj džemat je specifičan i bez obzira na svu dosadašnju komunikaciju s njim, željeli smo i na ovaj način ovim ljudima izraziti zahvalnost i da proučimo hajr-dovu ovim stanovnicima kao što je to činio Poslanik a. s. svima koji bi donijeli svoj prilog u Bejtu-l-mal - kazao je Vehid Arnaut, rukovodilac Ureda za zekat.

Direktor Smajlović je istakao kako je džemat Vukovo središnja tema Islamske zajednice i lekcija koja je primijećena u ovom džematu podstiče obavezu da bude promovirana.

- U ovom džematu se pokazuje svijest o Zajednici, ovdje se pokazala svijest vjernika da budu u džematu te da onda i brinu o drugima. Ovdje je istaknuta vrlina saosjećanja s drugima i ovdje se pokazuje ono što suština života jeste: kako se islam živi i razvija odnos u svim relacijama koje Allah očekuje od nas - kazao je, između ostaloga, u svom obraćanju na mevludskom programu direktor Smajlović, ističući da ovaj džemat podsjeća na džemat Poslanika a. s. u Mekki ili onaj u Medini.

Glavni tešanjski imam Fuad-ef. Omerbašić izrazio je zadovoljstvo i zahvalu što ovakvi programi s ciljem prepoznavanja uspješnih džemata i aktivnosti kreće upravo iz džemata Vukovo.

- Ako bismo unutar Islamske zajednice na području Tešnja mogli brendirati određene projekte, onda su to projekat zekata i sadekatu-l-fitra, odnosa prema Preporodu i projekat mektebske pouke. Pogotovo današnje prisustvo direktora Uprave za vjerske poslova Rijaseta pokazatelj je da su viši organi prepoznali rad na području našeg medžlisa, što potvrđuje i Allahov princip da se trudimo, a da će Allah, Poslanik i vjernici vidjeti trud - kazao je efendija Omerbašić i prenio selame muftije zeničkog hafiza Mevludin-ef. Dizdarevića, koji danas nije mogao prisustvovati svečanosti, ali će mahsuz doći u ovaj džemat.

Na kraju programa uručeno je priznanje džematu koje je u ime džemata preuzeo predsjednik džemata Rasim Dizdarević, te poklon imamu Mirnes-ef. Aliću.

Mevludski program organizovala je Uprava za vjerski poslove u saradnji s Muftijstvom zeničkim i Medžlisom Islamske zajednice Tešanj, a u programu su učestvovali i članovi hora Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

(E.S./Preporod.info)