Proučen Mevlud i uručeno priznanje i nagrada iz Fonda “Hasan ef. Škapur” dr. Ahmed-ef. Adiloviću, muftiji travničkom - 18.10.2021.

  • rasid orlovic
  • 19.10.2021
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Priznanje i nagrada iz Fonda “Hasan ef. Škapur” uručeni dr. Ahmed-ef. Adiloviću, muftiji travničkom  

Centralna mevludska svečanost u povodu 12. rebiu-l-evvela, dana rođenja Muhammeda, a. s., za područje muftiluka zeničkog i Mežlisa IZ-e Tešanj održana je u ponedjeljak, 18. oktobra 2021. godine, poslije podne-namaza, u Ferhad-begovoj (Čaršijskoj) džamiji u Tešnju.

Nakon što je proučen tradicionalni Mevlud, na svečanosti je uručeno priznanje i nagrada „Hasan ef. Škapur“ za doprinos u razvoju islamskih znanosti ovogodišnjem laureatu dr. Ahmed-ef. Adiloviću, muftiji travničkom.

Priznanje muftiji Adiloviću uručio je mufija zenički hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, a nagradu predsjednik IO Medžlisa IZ Tešanj gosp. Zehrudin Kruško.

Prigodan mevludski program proučili su imami Medžlisa IZ Tešanj, a prisutnima se obratili: glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašić, muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović i muftija zenički hfz. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

Svečanoj dodjeli priznanja bio je prisutan i direktor Elči Ibrahim-pašine medrese Travnik mr. Dževdet Šošić.

Ova svečanost je održana u okviru manifestacije “ Salavat ti donosimo, ja Resulallah” kojom se na području Medžlisa IZ-e Tešanj tadicionalno obilježava mjesec mevluda.

Na početku svečanosti dobrodošlicu i selame prisutnima izrazio je imam Čarši-džamija mr. Enver ef. Kurtić.

Glavni imam, osim osvrta na svečanost, njeno značenje i značaj,  podsjetio je na osivanje i historijat Fonda “Hasan ef. Škapur”  i njegovu ulogu: “ Ako bismo željeli istaće posebnost Medžlisa Tešanj to je svakako i Fond „Hasan ef. Škapur“ koga je ovaj Medžlis ustanovio 2005. godine  sa ciljem popularizacije naučne islamske misli i stipendiranja učenika medresa.  Fond je dobio naziv po jednom od najpoznatijih tešnjaka Hasan ef. Škapuru koji je prvi prevodilac tri toma najpoznatije zbirke hadisa (Buharijine) na naš jezik i kome se mi na ovaj način želimo odužiti što nam je omogućio druženja sa hadisom, kao i određenim osobama značajnim za razvoj islamske misli. 

Osnivanjem ovog Fonda  Medžlis IZ-e Tešanj poboljšava vjerski odgoj i edukaciju, kvalitet duhovnog, fizičkog, psihičkog i socijlanog života, te podstiče razvoj naučne misli. 

U proteklom periodu Medžlis IZ-e Tešanj je dodijelio 17 priznanja i nagrada istaknutim pojedincima i ustanovama za zasluge i doprinos u razvoju Islamskih (hadiskih i drugih) znanosti i 241 stipendiju učenicima medresa.  Ove godine Komisija se opredijelila da ovo priznanje dodijeli muftiji travničkom dr.  Ahmed-ef. Adiloviću” te potom predstavio bigrafiju dr. Adilovića.

 Muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević je u svojoj,  jako nadahnutoj, besjedi, između ostaloga, ukazao  na važnost promoviranja određenih vrijednosti, te poštivanja i očuvanja autoriteta: “Danas muslimani svijeta obilježavaju Mevlud, rođendan Božijeg Poslanika Muhammeda a.s. i kroz različite načine, različite forme, vjernici se danas sjećaju Allahova dž.š. Poslanika.  Hvala Allahu dž.š. danas će se puno salavata proučiti, danas će se puno hadisa citirati, danas će se puno pjesama o Poslaniku izrecitovati, sve u cilju afirmacije, promovisanja, vrednovanja  Poslanika Muhammeda a.s. i ucjepljivanja poslaničkih ideja, poslaničkog učenja u naše živote, jer cilj blagdana, mubarek dana, je da na jedan autentičan način promoviramo određene vrijednosti.

Danas, promoviramo vrijednost slijeđenja Muhammeda a.s. To se čini učenjem salavata, to se čini govorom o Poslanku a.s., to se čini učenjem Kur’ana i Mevluda i na različite druge načine gdje mi tim formama kulture sjećanja afirmiramo ono čemu nas je Poslanik s. a.v.s. učio. Potrebno je na različite načine, na različite pristupe, različitim ljudima prilaziti kako bi ono što jeste učenje  o Poslaniku a.s.  doprlo, došlo do što je moguće  većeg broja ljudi. (…) Tek je kasida – pjesma devet je heroja o tim herojima autentično, najviše, najdublje promovirala te heroje.  Pjesma ima tu moć, pjesma ima taj potencijal da dopre do najvećeg broja ljudi. Zato su ljudi u historiji islama, u našoj bosansko-muslimanskoj tradiciji kroz pjesmu promovirali i životopis Božijeg Poslanika Muhameda a.s. Naravno životopis Poslanika a.s. je iskazan i u knjigama, tekstovima, u debelim Sirama krupnim knjigama koje ipak ne čita mnogo ljudi, ali upravo zbog toga Mevlud – pjesma na jedan drugačiji način u jednoj atraktivnoj zanimljivoj formi predstavlja  i afirmira djelo Božijeg Poslanika a.s.

U pisanju knjiga nema emocija, i što je manje emocija više je objektivnosti, ali za pjesmu je potrebna emocija. Pjesama  nema bez ljubavi, bez osjećanja, emocija, bez unutrašnjih doživljaja i mi se korz Mevlud prisjećamo pozitivnih emocija Rešada Kadić i drugi autora Mevluda o Poslaniku čime oni oplemenjuju i sve nas.

Na drugoj strani mi danas promoviramo dvojicu velikih bosanskih alima. Na jednoj strani promoviramo Hasan- ef. Škapura i njegov hizmet islamu i hizmet Sunnetu Resulullaha s.a.v. u jednom teškom vremenu, u kome je Hasan-ef Škapur uvidio nedostatak tekstova o islamu, o Poslaniku a.s., pa zavrnu rukave i počeo da muslimanima prevodi Buhariju. To je revolucionarna stvar, to je izraz hrabrosti, izraz vjere, i hvala Allahu dž.š. pionir tog prevodilačkog procesa jeste bio Hasan-ef. Škapur. Danas mi imamo mnoštvo prevodilaca, prevodilaca koji su preveli zaista najveći dio kasične literatute na naš jezik, ali je pionir toga, onaj koji je prvi od prvih bio Hasan-ef. Škapur. I mi se danas prisjećamo njegove ljubavi, njegovog entuzijazma, njegovog doprinosa islamu i muslimanima.

Na drugoj strani mi danas promoviramo i želimo odati priznanje,  poštovanje, želimo odati respekt još jednom aktualnom živom, bosanskoheregovačkom alimu, a riječ je o dr. Ahmed-ef. Adiloviću.” I nastavio svoje obraćanje o dr. Adiloviću, njegovoj porodici i njegovom stručnom i profesionalnom angažovanju, pisanju i prevođenju, te dpdao ”  Zašto je ovo važno, i zašto vam ovo govorim? Muslimani danas žive krizu autoriteta. Zašto je važno imati autoritete? Zato što su autoriteti kao glava na tijelu. Autoriteti su oni koji definiraju ponašanje zajednice, autoriteti su vođe naroda, autoriteti su oni koji oblikuju identitet zajednice.
Oni koji  žele raslojavanje Bošjaka, oni koji žele da Bošnjake vide na nekom drugom dijelu, oni moraju da dokinu naše autoritete, autentične autoritete, autoritete koji su ponikli iz ovog naroda  i na taj bošnjački torzo nakalemiti neke druge glave, neke druge autoritete koji bi naš narod slijedio i koji bi usmjeravali naš naron na neki drugi put.  (…)

Cilj ove nagrade i ovakvog koncepta nagrađivanja koji je prisutan u Medžlisu IZ-e Tešanj, što cijenim, podržavam i pohvaljujem, jeste upravo  to da se našem narodu pokaže ko su naši stvarni i autentični autoriteti.”

 

Dobitnik nagrade muftija travnički dr. Adilović se zahvalio svima koji su uspostavili i doprinijli da se uspostavi ovakav način dodjele nagrade i priznanje te istakao zadovoljsto što je to upravo u povodu ovog datuma.

Potom je pohvalio prisustvo i učešće u današnjem programu  svih tešanjskih imama “Kada sam ušao danas ovdje i kada sam video prva tri safa ahmedija naravno da su me obuzeli posebni osjećaji. Rijetka je, makar kod nas, prilika da svi imami jednog Medžlisa dođu i učestvuju u jednom programu kao što je to danas ovdje slučaj. To je zaista impozantno i evo i na ovaj način ja odajem priznanje imamima koji godinama rade na promovisanju vjerskih, islamskih vrijednosti, promovisanju ljubavi prema Poslaniku Muhmmedu a.s. kao i džematlijama koji nas prate u svim ovim aktivnostima.” A potom pozvao sebe i sve prisutne da se bolje upoznaju sa životopisom Allahova Poslanika radi nas, jer će nam to pomoći u pronalaženju najpovoljnijeg izlaza u svim životnim situacijama u kojima se nađemo.  

 U proteklom periodu za zasluge i doprinos u razvoju islamskih (hadiskih i drugih) znanosti nagradu i priznanje dobilo je 17 dobitnika i to:  1. dr. Omer Nakičević u 2005. g.,  2. prof.  Mehmedalija Hadžić u 2006. godini,  3. dr. Šefik Kurdić u 2007.godini,  4. dr. Fuad Sedić u 2008.godini, 5. prof. Mahmut ef. Karalić u 2009.godini,  6. Kulturni centar „Kralj Fahd“ u Sarajevu u 2010.g., 7. Muftija bihaćki Hasan ef. Makić prof. u 2011.g., 8. Mirsad ef. Mahmutović prof. u 2012.g., 9. „Gazi Husrev-begova“ medresa u Sarajevu u 2013.g., 10. muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović za 2014.g., 11. dr. Zuhdija Hasanović i 12. mr. Salih ef. Indžić  u 2015., 13. mr. Fuad ef. Omerbašić u 2016., 14.  mr. Husein ef. Smajić, zamjeniku reisu-l-uleme IZ-e u BIH u 2017.g., 15. Zijad ef. Ljevaković prof., u 2018.g., i  16. mr. Mirza ef. Mešić u 2019.  i IIN “Preporod” u 2020.godini.