Novi Miljanovci, održana tradicionalna 21. "Večer Kur'ana" 07.05.2022.

  • rasid orlovic
  • 09.05.2022
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Obilježen 7. maj „Dan džamija“

Ovogodišnja centralna manifestacija Medžlisa IZ-e Tešanj  i Muftijstva zeničkog u povodu 7. maja Dana džamija održana je u džematu Novi Miljanovci gdje je džuma-namaz u petak, 06.05.2022. predvodio i hutbu održao reisu-l-ulema IZ-e u BiH dr. Husein-ef. Kavazović, a u subotu 07.05.2022. održana 21. tradicionalna međunarodna manifestacija  „Večer Kur'ana.“

O posjeti Reisu-l-uleme već smo objavili tekst ranije. pa ćemo se zadržati na manifestaciji „Večer Kur'ana“ u toku koje su ajete Kur'ana Časnog učili su: kurra hafiz mr. Aziz ef. Alili, glavni imam Medžlisa IZ-e Zagreb (koji je redovan učesnik – nije bio samo 2011. na putu  u Australiji i 2020. pandemija kovida 19.), hafiz Muhammet Lütfı Tahşçi iz Turske, hafiz mr. Almir-ef. Hadžić, imam džemata Jelah, hafiz Hamza ef. Lavić – zaposlenik Gazi Ferhad-begove biblioteke, hafiz Anes ef. Mulić, imam džemata Jevadžije, te Rasul ef. Alić, imam sa Ilidže.  

Selame i dobrodošlicu svim prisutnim uputio je džematski imam Bersad ef. Kozlić prof., koji je naveo da se ovogodišnja manifestacija održava u okviru programa obilježavanja jubileja 50 godina džemata Novi Miljanovci.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić i gost glavni imam Medžlisa IZ-e Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić su u svojim obraćanjima istakli značaj očuvanja sjećanja na šehide i hrabre borce, izgradnju i obnovu džamija, i pohvalili aktivnosti džemata Novi Miljanovci na tom planu.

Čestitke na programu uputio je i Ataše za vjerska pitanja Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini Yunus Keles.

U toku programa predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj Zahrudin Kruško uručio je hedije Kur'an s prevodom i posvetom saradnicima i vakifima Bećar Elviru i Kruško Razimu.

Ni ove godine svi prisutni nisu mogli ući u džamiju pa su program pratili na velikom ekranu pod šatorom u haremu džamije, ili na telefonima jer je program direktno prenošen preko Smart TV Tešanj i you tube kanalu. 

Kako je ova manifestacija poprimila međunarodni karatkter sa stalnim učešćem hafiza iz Turske i Hrvatske, i uz prisustvo velikog broja vjernika,  od 2017. godine obilježava se kao sastavni dio Programa obilježavanja Dana džamija Rijaseta IZ-e u BiH.

I u drugim džematima je na prigodan način obilježen Dan džamija, a navest ćemo i tradicionalni nagradni natječaj za najbolje likovne i literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola i polaznika mektepske pouke.