Dobropolje-Mekiš, obilježen jubilej 30.godina džemata - 17.07.2022.

  • rasid orlovic
  • 18.07.2022
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Dobropolje-Mekiš –  obilježen jubilej 30 godina džemata.  

Centralnu svečanost u povodu jubileja, 30 godina džemata Dobropolje-Mekiš, džematski odbor je upriličio u  nedjelju, 17.07.2022. u džamiji poslije podne namaza.  U toku svečanosti  Mevlud su proučili imami Medžlisa IZ-e Tešanj, zikr izveli članovi Nakšibendijske tekije iz Tešnja na čelu sa vekilom hadži Osmanom Jašićem,  a prisutnima se prigodno obratili džematski imam Suljo-ef. Djedović, glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašić i gost vaiz hafiz mr. Ammar-ef. Bašić, zamjenik glavnog imama Medžlisa IZ-e Sarajevo.

Na kraju je predsjednik džematskog odbora  hadži Nusret Muharembegović uručio zahvalnice najzaslužnijima  za doprinos u radu i afirmaciji džemama i to: ranijoj trojici predsjednika džematskog odbora - hadži Hasan Halilović, hadži Ibrahim Brka i hadži Fehim Softić, dugogodišnjem imamu hadži Hasan-ef. Haliloviću (sada u penziji) i naistaknutijem vakifu hadži Muharemu Sejdiću.

Džemat Dobropolje-Mekiš je prigradski džemat smješten 2 km južno od Tešnja. Pripadaju mu dva naseljena mjesta Dobropolje i Mekiš sa 360 domaćinstava. Registrovan je u Rijasetu IZ-e u BiH, Knjiga registar džemata za Medžlis IZ-e Tešanj pod registarskim brojem 31.  

Prema riječima imama džemata Sulje-ef. džemat Dobropolje –Mekiš je pripadao gradskom džematu Dibekhana džamije sve do 1992. godine. Prva džuma u ovom džematu organizirana je u starom mektebu 17.07.1992. godine koju je imamio sada rahmetli Osman–ef. Halilović, nakon čega kreće inicijativa za formiranje ovog džemata.

Od 1999. do 2006. godine (na mjestu gdje ranje nije bilo vjerskog objekta), uz magistralni put Prnjavor - Novi Šeher u džematu je građena nova džamija, prema projektu Centra za islamsku arhitekturu, dimenzija 19,40 x 29,20 m,  ukupne površine preko 800 m2, kao najprostranija džamija na području Medžlisa IZ-e Tešanj.

U sastavu džamije, pored prostorija za obavljanje namaza, nalaze se i  džematska soba, imamska soba, učionica za mektepsku pouku,  gasulhana, abdesthana, omladinski klub i poslovni prostori koji su smješteni u prizemlju objekta. Džamija ima vlastitu kotlovnicu sa aktiviranim centralnim grijanjem, a u podrumskim prostorijama je bunar za snabdjevanje džamije vodom.

Na njenom svečanom otvorenju 1996. godine prisustvovali su reisu-l-uleme dr. Mustafa-ef. Cerić, predsjednik predsjedništva BiH Sulejman Tihić, dr. Haris Silajdžić i brojne druge zvanice i džematlije.  Džamija je registrovana u Rijasetu IZ-e u BiH pod registarskim brojem 1046.

Prije izgradnje džamije u Donjem Dobropolju nalazio se mekteb koji je bio izgrađen 1972. godine, mekteb u Gorjem Dobropolju izgrađen 1901. godine koji je renoviran i uređen, a u Mekišu izgrađen 1920. godine koji je tekođer renoviran i uređen. Od izgradnje džamije ne djeluje više mekteb u Donjem Dobropolju, dok su ostala dva mekteba aktivna i u njima se klanje teravih-namaz, a u Mekišu izvodi i mektepska pouka.

U periodu 2017/18. uvakufljen je plac i izgrađena vakufska kuća, a u vremenu pandemije korona virusa prikupljena su sredstva i uvakufljeno zemljište za novo mezarje u džematu sa svim potrebnim dozvolama, čime je zaokružena infrastruktura džemata.

Iako relativno mlad džemat već ostvaruje zavidne rezultate i na mektepskoj pouci pa je u zadnje tri godine na području Medžlisa IZ-e Tešanj dva puta bio na prvom i jednom na četvrtom mjestu.