Šije, obilježen Dan sjećanja - 17. 07. 2022.

  • rasid orlovic
  • 24.07.2022
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Šije - obilježen Dan sjećanja – Zajedničkom organizacijom tri džemata: Šije, Šije Donje Polje i Šije Gornje Polje, Mjesne zajednice Šije i udruženja građana „Ponikva“ Šije prigodnim programom oblježen je 17. juli „Dan sjećanja“ u Šijama, a svake godine domaćin je jedan od tri šijačka džemata, ove godine to je džemat Šije Gornje Polje. 


U program su od prošle godine uvršetene i nove aktivnosti  kao što je memorijalni turnir u  malom nogometu, ali i realizirani tradiconalni programi - posjećena šehidska mezarja u Buljubašićima i Meškićima uz učenje Jasin-i-šerifa kao i ispred kuće r. Šemse Omića, gdje je od jedne agresorske granate stradalo šest mještana Šija.

Prije akšam namaza, održana je promocija knjige "Šijačke ratne priče 92-95“  autora Muhameda Ibrahimovića u sportskoj dvorani O.Š. "Mustafa Mulić" u Šijama.

Poslije akšam namaza, imami iz Tešnja i Kaknja proučili su Mevlud u okviru koga su se u ime domaćina i organizatora prisutnim džematlijama obratio predsjednik savjeta MZ Šije Jasmin Čajić i dr. Rifat Sejdinović, a nakon njih Općinski načelnik mr. Suad Huskić.

Prigodno predavanje, kao i glavnu poruku skupa, održali su i uputili Muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević i glavni imam Medžlisa Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić. 

Od 2008. godine u Šijama se obilježava  17. juli, „Dan sjećanja“ na šehide i civilne žrtve rata, a od 2011.godine navedena tri džemata, MZ Šije i  udruženje građana „Ponikva“ Šije su u kalendar svojih aktivnosti uvrstili ovaj značajni datum i od tada ga svake godine zajednički obilježavaju.

Datum obilježavanja Mevluda vezan je za 17. juli kada je od jedne agresorske granate poginulo šest mještana ove mjesne zajednice. To je dan kada se Šijani sjećaju svih šehida (28) i 11 civilnih žrtava rata.