Proučena dova i postavljen kamen temeljac za prvu fotonaponsku elektranu “Green Vakuf Tešanj I” 100 kW. - 12.04.2023.

  • rasid orlovic
  • 14.04.2023
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Proučena dova i postavljen kamen temeljac za prvu fotonaponsku elektranu “Green Vakuf Tešanj I” 100 kW. 

U srijedu, 12.04.2023. na vakufskoj parceli džemata Čarši-džamije proučena je dova i svečano postavljen kamen temeljac za prvu fotonaponsku elektranu “Green Vakuf Tešanj i” 100 kW, što je projekat koji treba uspostaviti novi model razvoja i finansijske održivosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ovoj svečanosti su prisustvovali muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice hfz. dr. Senaid Zajimović, glavni imam Medžlisa Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašić,  predsjednik Izvršnog odbora Zehrudin Kruško i članovi IO, direktor firme BIZ INVEST d.o.o. Sarajevo Zejnil Rebihić, Općinski načelnik mr. Suad Huskić i dr.

Dovu je proučio Muftija zenički, a kamen temeljac simbolički postavili: Muftija zenički, predsjednik IO, direktor vakufske direkcije i direktor firme BIZ INVEST d.o.o. i član IO Rušto Mahmutefendić. 

Tom prilikom glavni imam je izjavio: “Evo nas na vakufskoj parceli koju je uvakufio hadži Mustafa Prnjavorac kao trajno dobro. Okupili smo se da na jedan određen način oplemenimo ovu vakufsku parcelu i napravimo iskorak kada je u pitanju materijalno funkcionisanje Islamske zajednice.” 

Pored glavnog imama obratio se i dr. Zaimović: “  Svjedoci ste i sami, pogotovo vi ovdje iz Tešnja, ali i na drugim područjima Islamske zajednice, da su vakufi u posljednjih deset, petnaest godina u velikom zamahu, da smo realizirali veliki broj projekata, zahvaljujući, prije svega domaćim vakifima, ali naravno i našim prijateljima iz islamskih zemalja. Sada se okrećemo jednom novom pristupu, s namjerom da široj društvenoj zajednici pokažemo da i dalje mislimo, kako na širu društvenu zajednicu, tako isto i na svoje članove i svoje aktivnosti koje trebamo iz nekih prihoda finansirati.”

Da je ovo historijski događaj ne samo za Medžlis Tešanj nego i cijelu IZ-u u BiH potvrđuju riječi muftije zeničkog: “To je zbog činjenice da Islamska zajednica ovim prelazi u jednu novu fazu ekonomskog razvoja i održivosti. Ovim procesom Islamska zajednica postaje investitor koji će, ako Bog da, omogućiti da Zajednica postane manje ovisna o donacijama, manje ovisna o članarini. To će doprinijeti boljem funkcionisanju vjersko-duhovnog života na našem terenu. Stoga smatram ovo, na neki način, putokazom za djelovanje drugih medžlisa i da je ovo svojevrsna budućnost za Islamsku zajednicu”.  

Investitori su Rijaset Islamske zajednice u BiH, Medžlis Islamske zajednice Tešanj i kompanija BIZ INVEST d.o.o. iz Sarajeva. 

Planirano je da projekat bude realiziran za 120 dana (četiri mjeseca), nakon čega bi trebao ostvarivati i prve prihode.