Džemat Čaglići

  • rasid orlovic
  • 21.12.2012
  • Komentara: 0
  • Čaglići,

O DŽEMATU

Džemat se nalazi  na jugoistočnoj granici Medžlisa IZ-e Tešanj i graniči sa Medžlisom IZ-e Maglaj.  Od Tešnja je udaljen oko 8 km.  Džematu pripada i naselje Roše. Kao samostalan džemat djeluje od 1992. godine. Do tada su Čaglići  bili u  sastavu džemata Jablanica. Džamija sa četvorovodnim krovom, prekrivenim crijepom  sagrađena je  1996. godine. U naselju Roše 2004. godine sagrađen je mesdžid u čijem prizemlju se nalazi mektebska učionica i gasulhana.

Dosadašnji imami u ovom džematu su:  Ibrahim ef. Halilović, Mustafa ef. Brka, Abdulah ef. Hadžić, Mahmut ef. Roša, Sadulah ef. Salkanović i Mirsad ef. Bećirović.

Osim džamije i mesdžida vakufskoj imovini džemata pripada vakufska kuća sa mektebskom učionicom sagrađena 2000. godine i 9 vakufskih parcela ukupne površine 15.391 m2. Najznačajniji vakifi džemata su: Ibrahim Sejdić, Muharem Sejdić, Mehmed Spahić i Kasim Roša.

U džamiji se obavlja  pet dnevnih namaza, džuma i  bajrami. Mektebska nastave se izvodi 4 dana u sedmici, 2 dana u džamiji, dva dana u mesdžidu Roše.

 DŽEMATSKI ODBOR

Predsjednik: hadži Muharem Sejdić

Članovi: Mirsad ef. Bećirović, imam u džematu, Halid Roša, Ibrahim Sejdić i Musto Spahić.