Obilježen 3. maj Općinski Dan šehida 2021.godine

  • rasid orlovic
  • 04.05.2021
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Obilježen 3. maj Općinski Dan šehida – Pored Dana šehida drugog dana ramazanskog bajrama koji je ustanovila IZ-a u BiH za područje cijele BiH, na tešanjskom području se obilježava i 3. maj kao općinski Dan šehida. 

Ove godine obilježen je prema Potokolu koji su zajedno sačinili Medžlis IZ-e Tešanj i OPŠiPB, uz primjenu mjera zaštite i bez javnog okupljanja, u ponedjeljak, 3. maja 2021:

Hatmu pred duše šehida proučili su imami Medžlisa IZ-e Tešanj, a dovu predali prije jacije i teravih namaz u svim džamijama. 

Jasin  i Fatihu kod kaburu prvog šehida Hujdur Muhameda u Piljužićima proučili su glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić i džematski imam Adem ef. Garić prof.,  a cvijeće položila predsjednica OPŠiPB Tešanj Nura Mehić, pored kojih su prisustvovali i Općinski načelnik mr. Suad Huskić,  koordinator za NVO Rašid Orlović, delegacija OPŠiPB – Hatić Šaban, Čamdžić Ibrahim, Ibrahimović Velida i Salčinović Mirsada, te  brat prvog šehida Ahmet Hujdur.  

Posjeta Mahmutović Fatimi u Ruževiću (Teslić),  najstarija majka šehida (rođena 1932.)  čiji je sin Ibrahim  kao sedamnaestogodišnjak stradao u logoru u Tesliću – U posjeti su bili:  glavni imami  Medžlisa IZ-e Teslić i Tešanj Džemail ef. Hodžić i mr. Fuad ef. Omerbašić,  tešanjski Općinski načelnik,  mjesni imam iz Ruževića Enver ef. Gondžić,  koordinator za NVO iz Tešnja i navedena delegacija OPŠiPB.  

Posjeta Kasimu i Nuri Aličković u Džemilić Planjama, roditeljima šehida sina jedinca Aličković Dževada koji je šehid od bitke na Krču 1993.godine -  U posjeti su bili:  glavni imam, Općinski načelnik,  mjesni imam Haris ef. Zahirović, koordinator za NVO  i delegacija OPŠiPB.

-  Prilikom posjeta porodicama su uručene prigodne hedije.

Nakon, do sada, održana 24. mevluda i hatma dove za šehide u zajedničkoj organizaciji Medžlisa i OPŠiPB  ovo je druga godina za redom u kojoj je obilježavanje proteklo bez prisustva javnosti i uz pridržavanje propisanih mjera zaštite.