Kurban bajram - pripreme - radni sastanak sa imamima - 16.07.2021.

  • rasid orlovic
  • 16.07.2021
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Radni sastanak sa imamima – danas je (petak, 16.07.2021.) u atriju Medžlisa IZ-e Tešanj održan radni sastanak sa imamima na kome su dogovorene aktivnosti za predstojeći Kurban-bajram sa kojima će biti upoznate i džematlije:

Na vrijeme izvršiti sve pripreme za doček Bajrama: urediti i očistiti džamije, hareme-mezarja, istaknuti bajrake na munare, pripremiti adekvatnu rasvjetu i razglas te  prostirku za klanjanje bajram-namaza u haremima džamija.

  Prema kalendaru Rijaseta IZ-e u BiH, 9. dan zu-l-hidžeta  (Dan arefata) je u ponedjeljak  19. jula 2021.godine. Sa sabah namazom počinje učenje tekbira i lijepo je taj dan postiti.

  Prvi dan Kurban-bajrama  je u  UTORAK  20.07.2021. godine. Ezan za sabah namaz će se učiti  u svim džamijama na područiju Medžlisa IZ-e Tešanj u 04 h i 45 minuta.  Vrijeme od sabah namaza  do bajram namaza neće se koristiti za prigodno predavanje. 

  Bajram-namaz je u 6 sati.

U proteklom periodu za vrijeme Kurban bajrama na našem području nije bilo slučajeva oboljelih životinja od bruceloze ni prenosa bolesti na ljude. Nadamo se da ste izvršili pregled krvi kurbana na brucelozu u veterinarskim stanicama. Kao mjera predostrožnosti  upozoravamo sve korisnike kurbanskog mesa da meso prije upotrebe prokuhaju i termički obrade kako bi izbjegli eventualni prenos bolesti. 

  Medžlis IZ-e Tešanj će prikupljati kurbansko meso za potrebe štićenika rehabilitacionog centra Duje. Meso će se prikupljati na jednom mjestu za cijelo područje Medžlisa  u haremu KUTAHYA (PLAVA) DŽAMIJA  i to  prvi dan kurban bajrama od 08,00 h do 18,00 h i drugi dan od 08,00 h do 13,00 h. Molimo sve džematlije koji donose meso da isto ne umotavaju u folije i plastične vreće već donesu u otvorenim  posudama do sabirnog mjesta.

  Zbrinjavanjem kurbanske kožice završava se propis kurbana. Zato je potrebno povesti računa o kožici svog kurbana. Od kožice odsjeći glavu do ušiju i rep, ohladiti je i dobro nasoliti. Zbog velike vrućine potrebno je strogo voditi računa o kožicama i nikako ih ne vezivati, stavljati  u  najlonske vreće i drugu zatvorenu ambalažu.   

  Kurbansku kožicu u otvorenoj posudi prevesti do sabirnog mjesta u džematu do podne-namaaz  drugog dana Bajrama.