Ramazanski bajram - 2023-1444.h.g.

  • rasid orlovic
  • 24.04.2023
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Ramazanski Bajram 2023-1444.h.g. – 21.04.-23-04.2023.

Ramazanski Bajram na području Medžlisa IZ-e Tešanj obilježen je u periodu 21.04.-23. 04. 2023.godine tradicionalnim programima u svim džematima.

Bajram-namaz

Centralna bajramska svečanost  održana je prvog dana Bajrama 21. aprila 2023.g. u Čarši-džamiji Tešanj u kojoj je bajram-namaz klanjao i hutbu održao glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić.

I ove godine je na bajram-namazu bio veliki broj džematlija u svim džamijama,  a vrijeme od sabah-namaza (ezan za sabah u 5,15 h)  do bajram namaza (6,33 h)  u svim džamijama je prevedeno u prigodnim obraćanjima imama, učenjem Kur'ana i Salavata.

Poslije bajram namaza u svim džamijama postavljena je sergija, a sredstva sa sergije iskorištena za organizaciju vjerskog života u žematu.

Bajramski prijem upriličen prvog dana bajrama u restoranu „Central“ u objeku „Madi“ u Bukvi za imame, predsjednike džematskih odbora, vakife, predstavnike političke vlasti (Općinski načelnik sa saradnicma, vijećnici OV Tešanj, zastupnici u višim organima vlasti, ministri), privrednici, direktori škola, predstavnik Srpske pravoslavne parojihe Tešanj i Katoličke crkve. Bajram su čestitali glavni imam i Općinski načelnik mr. Suad Huskić, a u ime pozvanih se na prijemu zahvalio Don Ilija Marinović.

Dan šehida – obilježen u okviru Protokola Rijaseta IZ-e u svim džematima na području Medžlisa IZ-e Tešanj, učenjem sure Jasin, predajom hatme za šehide (hatma dovom), posjetama porodicama šehida, obilaskom šehidskih mezarja i učenejm Fatihe šehidima na mezarju.

U prostorijama Medžlisa glavni imam i predsjednik IO su upriličili tradicionalni prijem za delegaciju OPŠiPB, nakon čega su zajedno sa džematlijama i imama (i iz Doboja) posjetili mezarje Đonlagićka u Tešnju i na novouređenom platou na mezarju proučili Jasin i predali hatma dovu-za šehide, uz prigodno obraćanje glavnog imama.

Omaldinsko druženje mreže mladih Medžlisa IZ-e Tešanj održano u atriju Medžlisa IZ-e Tešanj drugi dan bajrama od 20,00 sati.

Podjela bajramskih paketića – Posebnu radost donijela je podjela bajramskih paketića polaznicima mektepske pouke i ostaloj djeci u značajnom broju džemata.