Održana 3. sjednica Skupštine Medžlisa IZ-e Tešanj u VII sazivu, 24.02.2024.

  • rasid orlovic
  • 26.02.2024
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Medžlis IZ-e Tešanj kontinuirano, iz godine u godinu, niže rekordne mjerljive rezultate u svom radu. Tako će i 2023. godina ostati upamćena po tim rekordima, a što se može zaključiti iz Izvještaja o radu IO usvojenog na sjednici Skupštine Medžlis IZ-e Tešanj održanoj u subotu, 24.02. 2024. godine u atriju Medžlisa IZ-e Tešanj kojoj su od 57 izabranih prisastavovala 43 zastupnika, te dopunskih pojašnjenja koja su u svojim obraćanjima iznijeli predsjednik IO Zehrudin Kruško i glavni imam mr. Fuad-ef. Omerbašić. 

Iz predsjednikovog briljantnog predstavljanja Izvještaja o radu IO Medžlisa IZ-e za 2023. godinu izdvajamo: (…)

Finansije „ U 2023. godini ostvareni su prihodi u iznosu od 1.886.115,00 KM od toga je 1.155.168,00 KM članarine, (…) Sve obaveze prema dobavljačima i uposlenicima su izmirene. (…)

Vakuf i vakufska imovina je veoma važan segment u radu našeg Medžlisa. U izvještajnoj godini završena je restauracija Čarši džamije  i izgradnja nove munare uz veliku pomoć VD Vlade R.Turske i VD IZ BiH, te je 10. decembra prošle godine svečano ozvaničen završetak radova. Završena je izgradnja prve solarne elektrane „Green Vakuf Tešanj“ 100 kW na vakufskoj parceli Čarši džamije uz sufinansiranje Rijaseta IZ u BiH. Završeno je temeljito vanjsko uređenje na Šarenom mektebu. U rekordno kratkom vremenu izgrađena je vakufska kuća u džematu Vukovo i u istu je useljen imam. Završena je kupovina tri  stana za džemat Medakovo po osnovu transformacije zemljišta od eksproprijacije zemljišta za autoput te je ovim završena kompletna trasformacija vakufskog zemljišta džemata Medakovo. Završena je kupovina poslovnog prostora u Jelahu površine 73,50 m² za potrebe proširenja smještajnih kapaciteta obdaništa Revda.

U izvještajnoj godini prema Pravilima VD IZ-e  izdano je 238 vakufnama za uvakufljena novčana sredstva u nominalnoj vrijednosti 681.224,10 KM i 11 vakufnama za uvakufljeno zemljište.

Društvena briga - Kada je u pitanju društvena briga na nivou našeg Medžlisa moram kazati da je ona na veoma zavidnom nivou. Medžlis IZ u saradnji sa džematima je tokom godine po raznim osnovama (stipendije, pomoć u liječenju, razne sergije, projekti i aktivnosti za opće potrebe, kurbani i kurbansko meso) prikupio i distribuirao pomoći krajnjim korisnicima ukupno u vrijednosti 1.026.082,30 KM.

Plan - IO MIZ je na prijedlog komisije za izradu strategijskog plana 2022-26.g. usvojio Plan rada Medžlisa u mandatnom periodu. Ove godine težište će biti na izradi analize strukture objekata i zemljišta kojim raspolaže Medžlis IZ, a na narednoj sjednici IO biće imenovana komisija koja će imati zadatak da uradi stručnu analizu i klasifikaciju objekata i zemljišta. Drugi Zaključak koji je usvoji IO je da se pristupi pripremi za izgradnju objekta kod Plave džamije – Krndija za proširenje kapaciteta za predškolsko i osnovno obrazovanje, kao i izgrdanja stambeno-poslovnih objekata na atraktivnim vakufskim lokacijama u saradnji sa džematima.

Budžet - Kada je u pitanju Budžet za 2024. godinu isti je uvećan u odnosu na planirani u 2023.godini. (…) „

Glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić je podcrtao značaj kontinuiranog i institucionalnog rada i djelovanja kroz zajednicu:Ponosni smo na kontinuitet  instituconalnog rada koji je vidljiv na tešanjskom prostoru još od 1909 godine. Ove godine puni se 115 godina rada u institucionalnom razumjevanju islama. Muslimani ovih prostora imaju pred sobom bogatu tradiciju čuvanja i razvijanja institucionalnog učenja islama. Očekujem, od zastupnika kojima su  muslimani Tešnja povjerili članstvo u  Skupštini medžlisa da i dalje afirmiraju te vrijednosti. Pojedinac bez institucije je jedinka koja se može zagubit a sa instituciom može obilježit povjest i kreirati sretniju budućnost, o čemu svjedoči život i rad gazi Ferhadbega“.

Ostali rekordi : 1.082.055,00 KM prikupljenog zekata i sadekatu-l-fitra, 67 hadžija, 246 šerijatska vjenčanja, 18.287 članova IZ-e, 796 hatmi polaznika mektebske pouke, rekordan broj zaprimljenih i obrađenih predmeta 781,…

Tu su još i posjeta reisu-uleme IZ-e u BiH dr. Husein-ef. Kavazovića, jedan novi hafiz, bračni par Sulejman i Azra Hrvić koji su od strane Muftijstva zeničkog proglašeni za vakifa 2023. godine ovog Muftijstva, i već tradicionalni projekti: dodjela nagrade i priznanja iz Fonda „Hasan ef. Škapur“ (laureat akademik Enes Karić), uručenje stipendija za 12 maturanata medresa, „Večer Kur'ana“ u Novim Miljanovcima (u okviru programa Rijaseta IZ-e o obilježavanju Dana džamija),  tribine Odjela za brak i porodicu i Mreže mladih Dibekhana džamija.

Valja napomenuti da je sjednicom rukovodilo radno predsjedništvo u sastavu: Muhamed Agić predsjedavajući, zastupnik iz džemata Ljetinić, Haris-ef. Zahirović iz džemata Džemilić Planje i Kasim Halilović zapisičar, te da je na Skupštini jednoglasno i bez primjedbi usvojen Izvještaj o radu IO Medžlisa IZ-e Tešanj za 2023. godinu sa planom rada za 2024. i data saglasnost na Završni račun Medžlisa za 2023. i Budžet za 2024.godinu.

Tokom sjednice prisutnima se obratio mr. Suad Huskić u svojstvu sabornika IZ-e i Općinskog načelnika i uz čestitke na urađenom istakao dobru saradnju Općine i Medžlisa, te čestitao 1. mart Dan nezasvisnosti BiH, a  zastupnik iz džemata Harman džamije Besim-ef. Bedaković uz čestitke uputio inicijativu za izgradnju objekta za boravak starijih osoba.

U svečanom dijelu sjednice uručene su pohvale za zasluge i doprinos u  radu za 2023. godinu najuspješnijem muallimu hafizu mr. Nermin-ef. Ibrahimoviću iz Šarenog mekteba (čiji je polaznik osvojio prvo mjesto na takmičenju u Medžlisu, Muftijstvu i Rijasetu) i blagajniku džemata Kraševo Dubravac Alminu, a predsjedniku džematskog odbora džemata Vukovo Vahdetu Hrviću uručena u džematu Vukovo istog dana na svečanosti posliej akšam namaza.

Od prisutnih gostiju prisutnima se prigodno obratio i uputio čestitke mr. Sumedin-ef. Kobilica, novi glavni imam Medžlisa IZ-e Zenica.

Skupština je završila obraćanjem muftije zeničkog hafiza dr. Mevludin-ef. Dizdarevića koji se najprije zahvalio članovima skupština na njihovom angažmanu, naglašavajući važnost rada skupštine u ukupnom institucionalnom djelovanju Islamske zajednice. “Ovaj današnji dan, ovaj današnji vaš dolazak jeste nešto što omogućava rad svih drugih aktivnosti, planova i djelovanja Islamske zajednice.” –  poručio je muftija Dizdarević.