Ramazan 2024. - 1445. h.g. - treća trećina

  • rasid orlovic
  • 09.04.2024
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Treća trećina ramazana 1445. h.g. – 2024. g. nastupila je u akšam, 30. marta 2024. godine.

Muhamed, a.s, je rekao da se Ramazan sastoji od tri dijela: prva trećina odabranog mjeseca jeste rahmet, druga trećina je magfiret - oprost grijeha, dok je posljednjih deset dana vrijeme kada Uzvišeni oslobađa svoje robove od Džehennemske vatre.

I u trećoj trećini ramazana uspješno su realizirane planirane aktivnosti, izdvajamo

Dvadesetprvi dan, nedjelja, 31.03.2024.

Odjel za brak i porodicu: održano 3 predavanja za žene: u džeamtu Mračaj-Potočani Nisveta Mudrov prof. poslije  podne-namaza, Mrkotić-Putešić, dr. Milada Artuković, podne i Tešanjka dr. Badema Isić.

Posjeta muftije zeničkog - U okviru ramazanskih aktivnosti u nedjelju 31. marta 2024. godine, muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević posjetio je Medžlis Islamske zajednice Tešanj.

Tom prilikom, muftija je prisustvovao tradicionalnoj hafiskoj mukabeli u Čarši džamiji koju i ove godine uče tešanjski hafizi i gost hafiz iz Turske.

Muftija Dizdarević obratio se prisutnim džematlijama, ukazavši na fadilete mjeseca ramazana, te na vrijednost ramazanskih mukabela i učenja Kur'ana.

Muftija zenički čestitao je tešanjskim hafizima na lijepom učenju mukabele, kao i džematlijama koji su u velikom broju prisustvovali i pratili učenje mukabele.

Nakon mukabele, muftija zenički se u Medžlisu IZ Tešanj sastao sa glavnim imamom mr. Fuad-ef. Omerbašićem i predsjednikom IO Medžlisa gosp. Zehrudinom Kruškom koji su ga upoznali o stanju vjerskog života i ramazanskim aktivnostima na području ovog Medžlisa.

Teravih namaz – u džematu Dobropolje-Mekiš klanjao hafiz iz Turske, a glavni imam održao prigodno predavanje.  

Dvadesetdrugi dan, ponedjeljak, 01.04.2024.

Teravih namaz – glavni imam održao predavanje u Dibekhana džamiji.

Dvadesettreći dan, utorak, 02.04.2024.

Teravih namaz - Glavni imam klanjao u Banja Luci.

Dvadesettreći dan, utorak, 02.04.2024.

Iftar – glavni imam i hafiz iz Turske prisustvovali iftaru u mesdžidu Roše.

Teravih namaz – hafiz klanjao u mesdžidu Roše, a glavni se prigodno obratio džematlijama.

Odjel za brak i porodicu: održano predavanja za žene u atriju Medžlisa IZ-e Tešanj poslije iftara.

Predavač Šejma Svraka.

 Dvadesetčetvrti dan, srijeda, 03.04.2024.

Ifar – Upriličen u restoranu Nova Kahva za žene iz džemata Čarši i Hamzibegove džamiije.

Teravih namazglavni imam i hafiz iz Turske posjetili džemat Karadaglije-Koprivci-Oruče. U Oručama se glavni imam prigodno obratio u Mesdžidu, a prije toga uručio dvije vakufname vakifima za uvakufljena novčana sredstva za kupovinu zemljišta za izgradnju novog mesdžida Oruče (Hajdić Nafa i Hajdić Šećerhana po 5.000,00 KM ), a u džamije se obratio prisutnima,  a hafiz klanjao teravih-namaz.

Dvadesetpeti dan, četvrtak, 04.04.2024.

Ifar – Upriličen u džematu Jevadžije

5. ramazanski kviz Ramazanski izazov u džematu Jevadžiije – gost mr. hafiz Nermin-ef. Ibrahimović.  

Teravih namaz – u džematu Mrkotić-Putešić klanjao hafiz iz Turske, a prisutnima se prigodno obratio glavni imam.

TV tuzlanskog kantona – emitirao prilog o Medžlisu IZ-e Tešanj i intervju glavnog imama. 

Dvadesetšesti dan, petak, 05.04.2024.

Džuma-namaz – klanajna u svim džematima, hatibi držali vlastite hutebe. Glavni imam klanjao džumu u Čarši džamniji kao muktedija.

Foto konkurs - Predstavljamo Pobjednike! Ramazan kroz Objektiv 2024.

S ponosom objavljujemo pet nagrađenih fotografija našeg nevjerojatnog foto konkursa "Ramazan kroz objektiv" za 2024. godinu. Na konkurs se prijavilo preko 40 kandidata, a stručni žiri nije imao lagan posao prilikom odabira pobjednika.

Ove fotografije su upečatljivo uhvatile duh Ramazana na način koji nas je duboko dirnuo.

Prva nagrada: Midhat Hrvić (Sponzor prve nagrade: Das Mobile - pametni sat)

Druga nagrada: Emin Brka (120 KM)

Treća nagrada: Mirela Tukić Smajić (100 KM)

Četvrta nagrada: Melika Kotorić (80 KM)

Peta nagrada: Adelisa Husić Skula (50 KM)

Dodjela nagrada je izvršena noćas u 23:00,

Čestitamo svim nagrađenim fotografima na njihovom izvanrednom talentu i predanosti! Njihove fotografije su nas inspirirale i podsjetile na ljepotu i duhovnost Ramazana.

Iftar– u džematu Novi Miljanovci, tradicionalni džematski iftar u džamiji. 

Mubarek noć – U povodu mubarek noći Lejletu-l-Kadr u svim džematima na području Medžlisa IZ-e Tešanj  u petak, 26.ramazana 1445. h.g.. – 5. aprila 2024.godine organiziran prigodan program.

Tradicionalno, centralna svečanost održana je u Čarši-džamiji i na Trgu Gazi Ferhad-bega u Tešnju poslije teravin namaza.

U čarši –džamiji  teravih namaz je klanjao i Kura’an Časni učio hafiz Abdullah iz Turkiye, mevlud su proučili imami gradskih i prigradskih džemata, a prisutnima se prigodno obratili glavni imam i direktor Vakufske direkcije Sarajevo hafiz dr. Senaid Zaimović.  

Program je potom nastavljen na lijepo ramazanski okićenom Trgu Gazi Ferhad-bega, ispred restorana “Nova Kahva” , tradicionalno u prisustvu velikoig broja džematlija, u toku koga je Kur’an učio hafiz Abdullah iz Turkiye, ilahije i kaside izvodili: hor Medžlisa IZ-e Tešanj, ženski hor “Revda” koji djeluje pri Odjelu za brak i porodicu  Medžlisa IZ-e Tešanj i Tešanjski ansambl, recitaciju je izvela studentica Amina Unkić, a program završio Kadarskom dovom koju je proučio glavni imam, a  prisutni aminovali.

Dvadesetsedmi dan, subota, 06.04.2024.

Prijem za žene predavače - u prostorijama Medžlisa glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić organizovao prijem za profesorice i doktorice koje su u toku ramazanskih aktivnosti održale predavanja za žene u 33 džemata.

Odjel za brak i porodicu: održano predavanja za žene u tri džemata: Miljanovci, dr. Badema Isić, podne namaz; Oraš Planje, dr. Milafa Artuković, podne i Šije Donje pOlje, Lamija Hodžić, podne.

Iftar – Tradicionalni iftar tri džemata Šije, Šije Donje Polje i Šije Gornje Polje organizovan u sportskoj dvorani OŠ “Mustafa Mulić” Šije, kome su prisustvovali i glavni imam (obratio se prisutnima), predsjednik IO Zehrudin Kruško i mr. Suad Huskić kao općinski načelnik i sabornik IZ-e u BiH.

Teravih namaz – Glavni imam i ostali prisutni na ifatru u Šijama klanjali u sportskoj dvorani škole gdje je bio i iftar.

Dvadesetosmi dan, nedjelja, 07.04.2024.

Bir radio – 28. ramazansko jutro – gosti glavni imam i Emina Hasanbašić iz PPU Revda

Teravih namaz - glavni imam i hafiz iz Turske posjetili džemat Novi Miljanovci, hafiz klanjao teravih namaz a glavni imam se prigodno obratio prisutnima.

Dvadesetdeveti dan, ponedjeljak, 08.04.2024.

Podjela bajramskih paketića svoj djeci iz džemataNovi Miljanovci, prije iftara.

Mevlud – proučen tradicionalni u džamiji džemata Dolac-Kotlanice pred teravih namaz kome su prisustvovali glavni imam i hafiz iz Turske,  hafiz učio Kur’an, a glavni ima se obratio prisutnima.

Teravih namaz –večaras je klanjan poslednji teravih namaz u ramazanu 1445.h.gf.. Hafiz iz Turske klanjao u džematu Jevadžije, a glavni imam se prigodno obratio prisutnima i uručio nagrade pobjednicima 5. ramazanskog kviza “Ramazanski izazov”.

Trideseti dan, utorak, 09.04.2024.

Kraj ramazanadanas sa akšamskim vremenom se završava ramazan 1445.h.g. pa se ne klanja teravih namaz nego samo jacija-namaz.

Ifikat – danas poslije ikindija namaza iz itikafa izlaze mutekifi: mr. Enver-ef. Kurtrić u Čarši džamiji, hafiz mr. Almir-ef. Hadžić u džamiji Jelah, mr. Bersad-ef. Kozlić u džamiji Novi Miljanovci i Amar-ef. Bedaković u Harman džamiji.

Da Allah ukabuli post, zekat, sadekatu-l-fitr i sve ramazanske i badete, oprosti i pobriše naše grijehe, i oslobodi nas džehennemske vatre.