A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: site_url

Filename: site/header.php

Line Number: 8

favicon.ico" />      

Održan stručni seminar za vodiče za hadžd

  • rasid orlovic
  • 29.10.2023
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini organizirao je, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, dvodnevni (23. i 24. 10. 2023.) stručni seminar za obuku vodiča na hadž.

Cilj organiziranja seminara je edukacija kandidata koji, u skladu sa Pravilnikom o vodičima, ispunjavaju propisane uslove da budu vodiči na hadžu.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Dževad Hadžić naveo je da su ove godine primili 130 aplikacija kandidata za ovaj seminar, koliko ih u konačnici i učestvuje na seminaru.

- Obrađujemo najvažnije teme koje se tiču vodiča. Obuhvaćen je širok spektar tema vezanih za obavljanje hadža; od vjerskih, preko tehničkih i geografskih, do komunikacijskih - fikhski propisi hadža, pređemo kompletan put od Bosne i Hercegovine do Saudijske Arabije i nazad, komunikacijske vještine, zdravstveni aspekt hadža. Tu su, dakako, i znamenitosti Mekke i Medine. Nakon ovog seminara svi će pristupiti izradi testa, koji smo pripremili u digitalnoj formi, te će se rezultati odmah znati - objasnio je Hadžić.

Na osnovu rezultata testa, bit će odabrani vodiči za ovu godinu. 

- Naravno postupit ćemo po našoj politici da uvijek bude dio iskusnih vodiča, uz dio novih vodiča koje smo obučili, tako da to bude spoj iskustva i mladosti. Uvijek imamo one koji uče od iskusnijih.

Na taj način, nadam se da ćemo i ove godine hadžijama pružiti maksimalnu uslugu, jer je to što i očekuju - zaključio je Hadžić.

Predavači na seminaru su pomno odabrani profesori i dugogodišnji radnici na ovom polju koji dobro poznaju detalje hadža i svega onoga što vodič treba znati.

Prvog dana seminara o imansko-duhovnim pripremama za putovanje na hadž govorio je mr. Aljo Cikotić.

Prisustvo ovom seminaru je vrlo važno. Imam običaj reći da ako je u ibadetskom smislu Arefat hadž, u praktičnom, tehničkom smislu, vodič je hadž. Dakle, on je u stalnom, neprekidnom kontaktu s hadžijama, i naravno je da treba biti educiran na najbolji i najuspješniji način. Pogotovo, ovdje se ne radi o odlasku na ekskurziju, pa neko nešto može a i ne mora vidjeti, nego se radi o ibadetu, o krajnje ozbiljnom putovanju koje je naredba Božija i koje omogućava ljudima da se s njega vrate čisti od grijeha. Kandidati se educiraju kako biti uspješan vodič, a osim vodiča tu su i šerijatske konsultantice, koje su neophodne, jer otprilike jedna polovina putnika budu žene, zato je važno da budu stručne osobe koje će im objasniti propise za žene - kazao je Čamdžić.

Planirano je da danas Zumreta Sedić na seminaru za obuku vodiča predstavi više o komunikacijskim vještinama vodiča, a dr. Adem Zalihić će govoriti o zdravstvenim aspektima hadža i prvoj pomoći.

Učesnici seminara su ga ocijenili izuzetno važnim i uspješnim.

(Preporod.info)

Među onima koji su uspješno položili ispit nakon seminara su i četvorica imama iz Tešnja: hafiz mr. Nermin-ef. Ibrahimović, Hafiz mr. Almir-ef. Salkanović, mr. Bersad-ef. Kozlić i Amar-ef. Bedaković prof.