Proučena hafiska dova i u hafiza Kur'ana Časnog promoviran hafiz Mustafa Sprečak, 19.11.2023.

  • rasid orlovic
  • 21.11.2023
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

U nedjelju, 19. novembra 2023. godine, poslije podne-namaza, u Čarši-džamiji u Tešnju, proučena je hafiska dova i u hafiza Kur’ana Časnog  promoviran Mustafa Sprečak.

Dovu je proučio muhaffiz Mirnes-ef. Spahić, profesor kiraeta u Behram-begovoj medresi, a diploma hafizu uručio izaslanik reisu-l-uleme dr. Mensur ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH.

Nakon selama i dobrodošlice džematskog imama mr. Enver-ef. Kurtića, prisutnim se obratio mr. Fuad ef. Omerbašić, glavni imam Medžlisa IZ Tešanj, naglasivši da je hafiz Mustafa 32 poslijeratni tešanjski hafiz a 41. hafiz kome je muhaffiz bio hafiz Mirnes-ef. Spahić.

Potom su ajeta Kur’ana učili prisutni hafizi: Almir-ef. Hadžić, Amir Hodžić, Nermin Ibrahimović, Anis Subašić, Nermin Đuzić, Almir Salkanović, Nail Salkanović, Anes Mulić i Sakib Filan.

Učenje Kur’ana završio je učenjem kratkih sura hafiz Mustafa, a dovu proučio muhaffiz Mirnes-ef. Spahić.

Muftija zenički je u svom obraćanju istakao da je misija Islamske zajednice prvenstveno edukacija i obrazovanje, te da je rezultat toga i trideset drugi hafiz na području Medžlisa IZ Tešanj.

U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazovića, prisutnima se obratio, prenio selame i čestitke reisu-l-uleme i uručio hafisku diplomu hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove.

Pored muhaffiza i profesora hafiza Amira Hodžića, hafiskoj dovi prisustvovao je i direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić, razrednik hafiza Mustafa Samir Spahić prof, i odgajatelj Smail Hašarić prof., te kolege iz medrese.

Mustafa Sprečak je sin Nedžadov i Mirsadin iz Vukova, rođen 13. 05. 2001. godine u Tešnju.

Osnovnu školu je završio u Jelahu, a Behram-begovu medresu u Tuzli  2020. g.

Trenutno je student Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i angažovan na mjestu mujezina Čarši-džamije u Tešnju.

  Hifz je položio za 15 dana učeći po dva džuza dnevno – zadnje sure proučio 30.10.2023. pred Komisijom Rijaseta IZ-e u BiH u sastavu:  hafiz: Ismet Spahić, predsjednik; hafiz Mensur Đulović, hafiz Omer Zulić, hafiz Nedžad Ćeman i hafiz Elmir Mašić članovi.

Mustafa je član projekta Šefi' kojeg vodi Fondacija "Hifz Časnog Kur'ana" مشروع الشفيع لتحفيظ القرآن الكريم