Ramazanski bajram 1445.h.g. - 2024.g. -PRVI DAN- 10.04.2024.

  • rasid orlovic
  • 10.04.2024
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Prvi dan, 10.04.2024.

Bajram namaz – klanjan u svim džematima u prepunim džamijama.  U vremenu od sabah-namaza (ezan za sabah u 5,30 sati) do bajram-namaza (bajram-namaz u 6,51 sati) imami održali prigodna predavanja.

Centralna bajramska svečanost na području Medžlisa IZ-e Tešanj održana je u Čarši-džamiji u Tešnju gdje je bajramsku hutbu održao glavni imam mr. Fuad-ef. Omerbašić, a predavanje od sabah-namaza do bajram-namaza džematski imam mr. Enver-ef. Kurtić. 

U svojoj hutbi glavni imam je naveo: 

Bismillahirrahmanirrahim / U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

On  vam je Zemlju pogodnom učinio, pa hodajte  predjelima njezinim  i hranite se onim sto što On daje, Njemu ćete se poslije oživljenja odgovarat“. / Mulk, 15./

Draga braćo!

Hvala Allahu, Gospodaru Milostivom. Neka je salavat i selam na Allahova milosnika i poslanika Muhammed a.s. na njegovu porodicu, ashabe, bosanske šehide i na sve one koji su sa dinom i imanom preselili na bolji svijet.  

Sa jutrošnjim klanjanem Bajram namaza, ispratili smo ovogodišnje dane Ramazana. Oni su nosili  sa sobom dobro. Nosili su Božiju milost, Božiji oprost.

  Tražili su od nas predanost Božijim naredbama, podsjećali su nas na praktični život našeg pejgambera te kroz sehur i iftar ukazivali na važnost  vremena, i upućenosti  u vremenu jednih na druge.

Putem sehura iskazivali smo potrebu za berićetom

Putem iftara iskazivali smo Zahvalnost našem Gospodaru na berićetu i nastojali smo da taj berićet osjeti i drugi.

Nadamo se da će o našem dobru drugi govoriti, oni koji su koristili Bejtul mal, kao zajedničko dobro. I ovog Ramazana muslimani medžlisa Islamske zajednice  Tešanj iskazali su veliku svijest kroz ramazanske aktivnosti koje će ako Bogda biti kabul kod Gospodara našeg.

Muhammed a.s. poručuje: „ Zaista, Allah dž.š., ima ljude koje je obdario blagodatima zarad korištenja drugim ljudima. Te blagodati On održava kod njih sve dok ih oni budu velikodušno dijelili drugima. A kad ih oni budu počeli uskraćivati, On će ih od njih dići  i podariti drugima.

Draga braćo!

  Ti dani  su prošli, neće se više vratit,  sa njima je prošao i dio nas. Prošlost ne možemo mijenjati, ona je onakva, kakvu smo mi imali ulogu u sadašnjosti.

U danima koji su ako Bogda pred nama, važno  je da u našim srcima, našim životima zažive ramazanske poruke, a poruke koriste vijernicima, poručuje naš Gospodar.

Važno je da svojim postupcima ne obezvrijedimo ramazansko dobro skojim smo bili  počašćeni od našeg Gospodara.

Važno je da sačuvamo našu vjeru, naše  dostojanstvo, naše ognjište, odnosno naš identitet.

Zato i nakon Ramazana ostanimo vjerni svojoj vjeri i svojoj domovini.

 Draga braćo!

Nemojmo zaboraviti naše šehide ali i šehide  Gaze, šehide ummeta. Oni su naša savjest. Oni su naš emanet, a emanet se dobro čuva i ostavlja se generacijama koje će doći posle nas.

Mezarja naših šehida su nam stalna opomena, da ne zaboravimo svoj dug prema onima koji su dali svoje živote u odbrani naše vjere i slobode. U nišanima bosanskohercegovčkih šehida sadržana je istina o nama.

Draga braćo!

Neka nam današnji dan bude radost za našu dušu i srce. Podijelimo bajramsku radost kako braća dijele radost.

Svima vam želim sretan Bajram, moleći Allaha za vaše zdravlje i sretan život na oba svijeta.

Bajram šerif mubarek olsun.

Bajramski prijem – organitziran u restoranu “Central” u objektru Madi u Bukvi za zaposlene u Medžlisu, penzionere, predsjednike džematskih odbora, nosioce zakonodavne i izvršene vlasti općinskog i viših nivoa, privrednike, direktore škola i dr.

Na početku prijema prisutnima su se obratili i Bajram čestitali Općinski načelnik mr. Suad Huskić i glavni imam mr. Fuad-ef. Omerbašić.