Suljo-ef. Bejtić i Šemso-ef. Kosovac odlaze na hadž uz pomoć Udruženja Ilmijje

  • rasid orlovic
  • 14.05.2024
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Suljo-ef. Bejtić i Šemso-ef. Kosovac odlaze na hadž uz pomoć Udruženja Ilmijje

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ove godine je omogućilo dvojici bosanskohercegovačkih imama da obave petu islamsku dužnost, hadž. Suljo-ef. Bejtić i Šemso-ef. Kosovac odlaze na hadž uz pomoć Udruženja Ilmije

U okviru redovnih godišnjih programa,  nastoji da redovno šalje ili pomogne odlazak na hadž imama, članova Udruženja ilmijje. Nakon kratke pauze, zbog opravdanih razloga, ove, kao i prošle godine,

Prema odluci Glavnog odbora ovogodišnji putnici na hadž su dvojica penzionisanih bh. imama, koji nisu obavili petu islamsku dužnost, a to su Suljo-ef. Bjetić iz Odbora Udruženja ilmijje Tešanj, i Šemso-ef. Kosovac, iz Odbora Udruženja ilmijje Doboj.

Prošle godine to su bili penzionisani imam Mevludin-ef. Hafizović (Odbor Udruženja ilmijje Doboj/Srebrenica) te imam, hatib i muallim džemata Jelovče Selo, Odbor Udruženja ilmijje Gradačac, mr. Hajrudin-ef. Baturić.

Tim povodom, Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja ilmijje prisustvovao je ikrar dovi proučenoj Sulji-ef., u Tešnju u džematu Raduša, u nedjelju 12. maja 2024. godine. Domaćin ikrar dove je bio Ramo-ef. Svrzo, imam džemata Raduša, a pored ostalih imama kolega, ikrar dovi je prisustvovao i sekretar Odbora Udruženja ilmijje Tešanj hfz. Nermin-ef. Ibrahimović te veliki broj rodbine i prijatelja Sulje efendije. Predsjednik Nesib-ef. se zahvalio Sulji-ef. za odanu službu Islamskoj zajednici te njegovom dugogodišnjem angažmanu i požrtvovanosti na putu pronošenja i širenja misije Islama i čuvanja Zajednice. Ovim povodom predsjednik Hadžić se zahvalio Sulji-ef. na gostoprimstvu, uručivši mu prigodan poklon i poželivši mu hairli odlazak na sveta mjesta.

Suljo-ef. Bejtić je rođen 14.4.1955. godine. Radio kao imam prije rata u Mrkonjić Gradu, zatim u Jajcu gdje je bio i blagajnik Odbora Udruženja ilmijje. Poslije rata jedno vrijeme radi kao vjeroučitelj u OŠ „Huso Hodžić“, a zatim kao mujezin u Čaršijskoj džamiji u Tešnju gdje ostaje sve do penzionisanja 2021. godine. Trenutno živi u porodičnoj kući u Raduši a na raspolaganju je Medžlisu islamske zajednice Tešanj po potrebi kao honorarni i teravih imam.

Drugi imam, koji uz podršku Udruženja ilmijje ove godine odlazi na hadž je Šemso-ef. Kosovac. Rođen je 24.11.1958. u Selu Kosovići, opština Rudo, od oca Naila i majke Šemse. Osnovnu školu završio je u Rudom, a GHB medresu u Sarajevu 1979. godine. Nakon odsluženja vojnog roka u Kumanovu, 1981. godine zapošljava se u Odbor IZ Zenica gdje ostaje do 1983. kada prelazi u Odbor IZ Doboj, u džemat Lukavica Rijeka, gdje zasniva i porodicu sa Ismeta hanumom, sa kojom ima dvoje djece, sina i kćerku. Od 1987. godine službovao je u džematu Frkati, gdje ostaje sve do penzionisanja 2021. godine. U toku službe, obnašao je u dva mandata funkciju predsjednika Odbora Udruženja ilmije Doboj. U toku agresije bio je član Patriotske lige, a u tom periodu predavao je i vjeronauku u OŠ „Klokotnica.“ Nakon penzionisanja, angažovan je od strane MIZ Doboj u džematu Svjetliča, kao hatib i teravih imam. Trenutno živi i boravi u mjestu Stanić Rijeka u svojoj porodičnoj kući, sa svojom Ismeta hanumom.

(Preporod.info)