Centralna svečanost Medžlisa IZ-e Tešanj u povodu Hidžre - Nove 1446.h.g.

  • rasid orlovic
  • 09.07.2024
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Ne brinite se, Allah je s nama! - poručio je dr. hafiz Mensur-ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH, tumačeći kur'anske ajete na centralnoj svečanosti Medžlisa Islamske zajednice Tešanj u džematu Miljanovci, koja je održana poslije akšam-namaza, u nedjelju, 7. jula 2024. godine, odnosno, 1. muharrema 1446. godine po Hidžri.

U okviru ove svečanosti, imami i Hor Medžlisa Tešanj proučili su mevlud, dobrodošlicu prisutnima izrazio je džematski imam Raif-ef. Hasak, a prigodno se obratili dr. hfz. Mensur-ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta i mr. Fuad-ef. Omerbašić, glavni imam MIZ Tešanj, koji su prisutne u podsjetili na Hidžru kao jedan od najznačajnijih događaja u povijesti islama, na seobu Muhammeda, a.s., i prvih muslimana iz Mekke u Medinu te na okolnosti koje su ih prisilile da napuste svoj rodni grad Mekku i krenu put Medine, put spasa svoje vjere din-i islama.

Direktor Malkić, na početku svoga obraćanja, izrazio je zadovoljstvo što se ovim povodom nalazi u posjeti Medžlisu Tešanj i herojskom džematu Miljanovci, džematu u kome su gazije tokom agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu pružili žestok otpor agresoru i postali poznati kao "lovci na tenkove", u džematu koje je iznjedrio veliki broj značajnih intelektualaca i alima, u kome je mektepska pouka na visokom nivou, u džematu i Medžlisu koji se ističu sa velikim materijalnom izdvajanjima u Fond Bejtul-mal a kroz organiziranu akciju zekata, sadekatul-fitra i kurbana.

Potom je direktor Malkić održao nadahnuto predavanje o Hidžri, podsjetivši da je Allahov Poslanik Muhammed, a.s., u Mekki proveo trinaest godina pozivajući u islam svoje sunarodnjake i svoju rodbinu ali da je, zajedno sa svojim sljedbenicima, trpio razna iskušenja, bio izložen provokacijama i uvredama od strane mekkanskih mušrika koji su na kraju odlučili da ubiju Allahovog Poslanika, a.s.. Ali, Allah, dž.š., ne napušta Svoga miljenika, šalje mu Džibrili-emina koji ga obavještava o zavjeri i planovima nevjernika: "I kada su ti nevjernici zamke razapinjali da bi te u tamnicu bacili ili da bi te ubili ili da bi te prognali. Oni su zamke pleli a Allah ih je ometao, jer Allah to najbolje umije."

Prisutne je podsjetio na detalje o putovanju Poslanika, a.s., i Ebu Bekra, r.a., sklanjanju u pećinu Sevr, zaštitu od mušrika uz pomoć pauka i golubova, te otklanjanje brige Ebu Bekra, r.a., kada mu je Poslanik, a.s., kazao: „...lā tahzen innallāhe meʻanā...“ – „ne žalosti se, Allah je s nama!“

Ovu poruku Gospodar svjetova uputio je i nama vjernicima, onda kada nam je najteže, kada dušmani i razni dušebrižnici siju strah pričama i prijetnjama, braćo, znajte da ima Gospodar svjetova Koji sve čuje i vidi i Koji nam poručuje da budemo hrabri i da se ne brinemo: „Ne brinite se, Allah je s nama! I ne gubite hrabrost i ne brinite se; vi ćete pobijediti ako budete vjernici!“

Po dolasku u Jesrib Allahov Poslanik, a.s., gradi džamiju, vrši bratimljenje muhadžira i ensarija, a kako bi uredio odnose između stanovnika Medine – muslimana, kršćana i jevreja sačinio je prvi Medinski ustav.

Ovaj veliki događaj poznat je i kao fizička hidžra. Na fizičke hidžre su, nažalost, često bili primoravani i Bošnjaci, svako malo činili su Hidžru i bili muhadžiri.

- Druga vrsta hidžre je duhovna hidžra koja označava borbu sa strastima i prohtjevima što podrazumijeva izgradnju potpune svijesti o Stvoritelju, s namjerom ostavljanja onoga što je Allah, dž.š., zabranio a približavanje onom što nas vodi Njegovom zadovoljstvu - stakao je dr. Malkić i obraćnje završio dovom.

Na ovaj način realiziran je 30. tradicionalni mevlud u džematu Miljanovci koji se svake godine održava kao centralna svečanost Medžlisa Tešanj u povodu Hidžre - Nove hidžretske godine.

(Preporod.info)