Promocija knjige "Imami Srebrenice 1992-1995." - 08.07.2024.

  • rasid orlovic
  • 09.07.2024
  • Komentara: 0

Medžlis, promocija knjige “Imami Srebrenice 1992-1995”. odžana u ponedjeljak, 08.07.2024.godine u atriju Medžlisa IZ-e Tešanj u 19,00 sati.  Promotori su bili glavni imam mr. Fuad-ef. Omerbašić i autor knjige  Alija-ef. Jusić. Moderator je bio predsjednik OOIlmijje hafiz mr. Almir-ef. Salkanović. Pomociju su zajedno organizirali Medžlis IZ-e  i OO Ilmijje Tešanj u povodu Hidžre - Nove 1446.h.g. i  11. jula - Međunarodnog danom sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine.

Ova knjiga nastala je iz ljudske potrebe i moralne obaveze autora da prenese nama i budućim naraštajima ono što se događalo u Srebrenici i oko Srebrenice tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Alija-ef. Jusić, džematski imam u Potočarima kod Srebrenice i glavni imam Odbora Islamske zajednice Srebrenica tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, bio je neposredni svjedok događanja o kojima piše u ovoj knjizi

" Srebrenica, a kad kažem Srebrenica mislim i na sva druga mjesta stradanja, mora biti naša nulta tačka, naše polazište. Mora postojati kultura sjećanja. Zemlja bosanska je natopljena krvlju šehida. Ako mi kao narod zaboravimo šehide, branioce koji su srcem i dušom branili dom – domovinu, izabrali smo put ponovnog dešavanja. Namjera knjige je bila upravo to – kultura sjećanja – izjavio je, između ostalog, autor.

Svjedočenje autora ove knjige jedno od najautentičnijih štiva o životu i stradanju imama na ovom dijelu bosanskohercegovačke grude, pisano perom neposrednog svjedoka mnogih događanja u Srebrenici i oko Srebrenice, a najviše onih jezivo bolnih, nepojmljivih zdravom ljudskom umu i civiliziranom svijetu. Stoga je ova knjiga, ovakva kakva jeste, i trebalA biti objavljena i predstavljena javnosti.