Obilježen 1. februar - Svjetski dan hidžaba

  • rasid orlovic
  • 03.02.2023
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Obilježen 1. februar - Svjetski dan hidžaba

Odjel za brak i porodicu Medžlisa IZ-e Tešan je u saradnji sa Mrežom mladih obilježio Svjetski dan hidžaba.

Aktivistice Odjela i Mreže mladih su u srijedu 01.02.2023. tokom dana u Tešnju i Jelahu dijelile karanfile, kako slučajnim prolaznicama tako i pojedinim ustanovama i firmama.

Program je nastavljen u atriju Medžlisa IZ-e Tešanj nakoj jacije namaza na kome je, nakon uvodnog ašereta kojeg je proučila mr. hafiza Amina Orlović, prisutnima se obratila koordinatorica Odjela mr. Džejlana Hasanović koja je u svom obraćanju ukazala na važnost i vrijednost hidžaba u životu žene muslimanke ali i na odgovornost koju hidžab nosi sa sobom.

Svoja iskustva sa hidžabom na vrlo emotivan i inspirativan način podijelile su predsjednica Mreže mladih Amina Unkić, aktivistice Samra Amidžić - Sejmenović i Saliha Smajić.

Hor Revda je proučio prigodne ilahije a zatim je upriličen kviz iz opšte islamskog znanja nakon kojeg su najuspješnije učesnice nagrađene hedijama koje su obezbijedili brojni vakifi, kojima se koordinatorica zahvalila, kao i Medžlisu IZ-e Tešanj na čelu sa glavni mimam. 

Program je nastavljen druženjem žena uz kahvu, tortu i kolače u preponoj atriju i velikoj  sali  Medžlisa IZ-e Tešanj.

Prvi februar se od 2013. godine obilježava kao Svjetski dan hidžaba. Ustanovljen je na prijedlog studentice Nazme Khan iz New Yorka koja je pozvala sve muslimanke koje ne nose hidžab kao i nemuslimanke da na jedan dan dožive iskustvo nošenja hidžaba kao sredstvo vjerske tolerancije i razumijevanja. U islamskoj tradiciji, hidžab je vjerska obaveza punoljetne muslimanke propisana osnovnim izvorima islama i ne tretira se kao poseban vjerski simbol i obilježje, nego kao propis.