A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined variable: site_url

Filename: site/header.php

Line Number: 8

favicon.ico" />      

Hamzibegova džamija – predastavljen novi imam mr. Zejd-ef. Svraka, 03.02.2023.

  • rasid orlovic
  • 05.02.2023
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Hamzibegova džamija –  predastavljen novi imam mr. Zejd-ef. Svraka.

U petak, 03. 02. 2023. godine pred džumu-namaz u Hamzibegovoj džamiji u Tešnju predstavljen je novi imam, hatib i muallim mr. Zejd-ef. Svraka, koji je na ovu dužnost primljen počev od 01.02.2023. godine

Novog imama je predstavio glavni imam mr. Fuad-ef.Omerbašić, a predsjednik IO Zehrudin Kruško mu je uručio Dekret o postavljenju Reisu-l-ueme IZ-e u BiH broj: 03-07-1-462-2/23 od 31.01.2023.

Nakon predstavljanja novog imama, Zejd-ef. održao je prvu hutbu i predvodio džumu-namaz. U hutbi se zahvalio na ukazanom povjerenju i izrazio nadu da će ga opravdati, zahvalio se prethodnim imamima ovog džemata na njihovom ogromnom doprinosu u dosadašnjem razvoju džemata i obećao nastaviti rad na daljnjem razvoju i unapređenju vjerskog života u ovom džematu.

Mr. Zejd-ef. Svraka rođen 14. 12. 1998. godine u Priboju (Srbija), državljanin je BiH. Alumni je Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Fakultet Islamskih nauka u Sarajevu završio je 2021. godine, a magistrirao na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu 2022. godine u oblasti Hadis (poslanička tradicija).

Za uspješno školovanje dvostruko je odlikovan “Srebrnom značkom” Univerziteta u Sarajevu za I ciklus studija 2021. godine i za II ciklus studija 2022.godine. Ovo priznanje se dodjeljuje studentima koji su ostvarili prosječnu ocjenu iznad 9,00. Također, za ostvarene rezultate na oba ciklusa studija, odlikovan je priznanjem “Zlatnik grada Sarajeva” od strane gradonačelnice grada.

Kao student bio je honorarno angažiran u džematu Butmir u Sarajevu, u vremenskom razdoblju od pet godina.

Zejd-ef. sin je Enesov i Mersidin. Otac dr. Enes-ef. Svraka je šef Odjela za mekteb i mlade pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH, a bio je prisutan na džuma-namazu u Hamzibegovoj džamiji, na svečanosti postavljenja novog imama.

Zejd-ef. je oženjen Šejma Mehić-Svraka hanumom.

Također, istog dana, u gostima Medžlisa IZ-e Tešanj, boravila je delagacija Uprave za vjerske poslove Rijaseta islamske zajednice, koju su, pored dr. Enes-ef. Svrake, sačinjavali Mensur-ef. Pašalić - voditelj Odjela za džemat i imamet i Bahrudin-ef. Čolo - džemat i imamet, koji su prije džuma-namaza sa glavnim imamom mr. Fuad-ef. Omerbašićem i predsjednikom IO Zehrudinom Kruškom razgovarali o funkcionisanju džemata  i organizaciji mektepske pouke.

Mensur-ef. je održao hutbu i predvodio džumu-namaz u džematu Bukva, a Bahrudin-ef. u Kutahya džamiji.