Obilježen 7. maj Dan džemata i džamija 2023.

  • rasid orlovic
  • 12.05.2023
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Obilježen 7. maj „Dan džemata i džamija“ - I ove godine je na području Medžlisa IZ-e Tešanj realiziran bogat sadržaj u povodu 7. maja Dana džamija iz koga izdvajamo dva programa koji su provedeni o ukviru Programa Rijaseta IZ-e u BiH. 

Centralna manifestacija Medžlisa IZ-e Tešanj  u povodu 7. maja Dana džamija održana je u džematu Novi Miljanovci kao tradicionalna 22. „Večer Kur'ana“ ,(petu godinu za redom i kao sastavni dio Programa obilježavanja Dana džamija Rijaseta IZ-e u BiH) u petak, 07. 05. 2020. g. poslije akšam-namaza.

U okviru programa ajete Kur'ana Časnog učili su: kurra hafiz mr. Aziz-ef. Alili iz Hrvatske, hafiz Burhan Bozkurt iz Turske, hafiz Mahmut Sağir iz Turske, Resul-ef. Alić i Zejd-ef. Svraka.

Selame i dobrodošlicu svim prisutnim u prepunoj džamiji i haremu uputio je džematski imam Bersad ef. Kozlić prof., a prigodno su se obratili glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić i Mensur-ef. Pašalić ispred Rijaseta IZ-e u BiH. 


Premijera dokumentarnog filma “Tešanjske džamije 1992-2022” održana u atriju Medžlisa IZ-e Tešanj 11.05.2023.godine poslije akšam-namaza. Na premijeri su se prisutnima obratili Muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević, glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašić i režiser filma Sedžad Ibrahimkadić.

Film je snimljen u produkciji Medžlisa IZ Tešanj i Smart televizije iz Tešnja.

Scenario za ovaj dokumentarni film uradili su glavni imam mr. Fuad-ef. Omerbašić i Rašid Orlović, a režirao Sedžad Ibrahimkadić.

U snimanju filma korišten je arhiv Medžlisa IZ-e Tešanj (video zapisi o džamijama iz 1994. godine, fotografije u ratu oštećenih džamija, zapisnici Višeg suda u Doboju o uviđaju na licu mjesta o oštećenju džamija iz 1995.godine i odobrenja nadležnog općinskog organa za sanaciju džamija), te izjave imama, predsjednika IO Medžlisa i Općinskih načelnika iz tog perioda.

U svom obraćanju muftija zenički je istakao da je Medžlis IZ-e Tešanj u mnogo čemu prvi, čestitao Medžlisu, glavnom imamu i svima koji su na bilo koji način pomogli da nastane ovo značajno djelo i dodao: “ Period agresije na Bosnu i Hercegovinu jedan je od najtežih perioda u našoj historiji, stoga on zaslužuje da se osvjetljava, da se o njemu priča i da se o njemu govori sa različitih aspekata.

Medžlis Islamske zajednice Tešanj je na ovaj dokumentarni način prikazao taj jedan vrlo bitan segment vlastite historije. Ovo je iznimno važno i dragocjeno svjedočanstvo” .

Nakon prvog dokumentarnog filma o tešanjskim džamijama iz 2015. objavljenom na youtube kanalu ovo je drugi dokumentarni film o tešanjskim džamijama,  a njegovo težište je ratni period 1992-1995. 

Odmah nakon premijere film je javno emitovan na Smart TV Tešanj i postavljen na youtube kanalu.