Novi Miljanovci, večer Kur'ana - 03.05.2019.

  • rasid orlovic
  • 06.05.2019
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Ovogodišnja centralna manifestacija Medžlisa IZ-e Tešanj  u povodu 7. maja Dana džamija održana je u džematu Novi Miljanovci kao tradicionalna 13. „Večer Kur'ana“ , (treću godinu za redom i kao sastavni dio Programa obilježavanja Dana džamija Rijaseta IZ-e u BiH) u petak, 03. 05. 2019. g. poslije akšam-namaza.

U okviru programa ajete Kur'ana Časnog učili su hafizi: Ahmed ef. Bukvić prof. imam Hamzibegove džamije u Tešnju; Mehmet Ali Sari iz Turske, imam centralni Ulu džamiji u Kutahyji; Aziz Alili, glavni imam Medžlisa IZ-e Zagreb (koji je od dosadašnjih 13 godina prisustvovao 12 puta) i njegov sin Ahmed.

Selame i dobrodošlicu svim prisutnim uputio je džematski imam Bersad ef. Kozlić prof., koji je sve prisutne pozvao da se  učenjem Fatihe još jednom sjete graditelja ove džamije i utemeljitelja ove manifestacije hadži Muharema Kruške. Prisutnim džematlijama u porepunoj džamiji i haremu prigodno su se obratili glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić, novi muftija zenički hafiz doc. dr. Mevludin ef. Dizdarević i hafiz mr. Mensur ef. Malkić imam Begove džamije i direktor „Gazi Husrev-begove“ medrese.

 „Džamija u džematu Novi Miljanovci  je jedna od 618 porušenih džamija u agresiji na BiH. Na njenim temeljima izgrađena je  nova veleljepna džamija sa dvije munare. Što govori da pored rušitelja i neprijetelja islama koji ruše džamije i zabranjuju da se u njima uče ajeti Kur'ana Časnog i veliča Allah dž.š. hvala Bogu postoje i oni koji grade džamije, upućuju na dobro i odvraćaju od zla. Muslimani ovih prostora su se oduvijek opredjeljivali prema dvijema ključnim odrednicama u životu – Kur'anu i džamiji.  Hvala Bogu da smo mi  generacija koja nastavlja tu praksu, generacija koja gradi i obnavlja džamije, uči i sluša učenje Kur'ana, nastojeći u život pretočite njegove odrednice“  istakao je u svom obraćanju glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj.

Nakom programa čestiti domaćini su goste i zvanice počastili večerom,  u mektepskoj učionici gdje je predsjednik Džematskog odbora Zehrudin Kruško učesnicima u programu uručio prigodan poklon.