Obilježena Hidžra - Nova 1442.h.g.

  • rasid orlovic
  • 24.08.2020
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Obilježena Hidžra, Nova 1442.h.g. – I ovogodišnja centralna manifestacija Medžlisa IZ-e Tešanj u povodu Hidžre – Nove 1442. godine održana je u džematu Miljanovci, u kome su u četvrtak, 20.08.2020. – 1. muharrema 1442.h.g. poslije akšam-namaza Mevlud proučili imami Medžlisa IZ-e Tešanj, a prigodno obraćanje održali džematski imam Raif ef. Hasak prof. i glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić.

Od ostalih programa iz džemata izdvajamo:

Mevlud u Čarši-džamiji proučili imami gradskih džemata, a prigodno obraćanje održali džematski imam mr. Enver ef. Kurtić  i glavni imam u srijedu, 19.08.2020.g. - 29.12.1441.h.g. poslije akšam-namaza.

U džematu Jevadžije održan prigodan program 20.08.2020. poslije akšam-namaza u povodu Hidžre i završetka radova na krečenju munare i postavljanju nove led rasvjete. Program je završen vatrometom. 

Ljetinić -  glavni imam i predsjednik IO Zehrudin Kruško pred džuma-namaz posjetili džemat i sa predsjednikom dž.o. Muhamedom Agićem, imamom hafizom Almir ef. Salkanovićem prof. i vakifom hadži Muharemom Ahmićem  posjetili vjerske i vakufske objekte u džematu na kojima su izvršeni radovi na rekonstrukciji i uređenju, a poslije džuma-namaza uručili vakufname vakifima za uvakufljena novčana sredstva i to:  Ahmić Ibrahimu i Kotorić Osmanu za vanjsko uređenje vakufske kuće, Ahmić Muharemu za adaptacju mektebske učionice u mesdžidu Alibalići, Ahmić Dini za krečenje džamije i munare i Agić Emi za kupovinu nove prostirke u mesdžidu Rosulje.

Mrkotić-Putešić – nakon programa u džamiji održan vatromet ispred džamije 19.08.2020.

Dobropolje-Mekiš – Mevlud u mesdžidu Mekiš u povodu Nove 1442. i završetka radova na uređenju mesdžida proučili imami Medžlisa IZ-e Tešanj u nedjelju, 23.08.2020. poslije akšam-namaza,  a prigodno obraćanje održali džematski imam Suljo ef. Djedović i glavni imam.

Svi programi održani su uz poštivanje mjera zaštite.