Održana promocija knjige "Bošnjačka vjerska inteligencija Austrougarskog perioda", 29.06.2021.

  • rasid orlovic
  • 30.06.2021
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

U lijepo uređenom i dobro raslađenom atriju Medžlisa IZ-e Tešanj, u utorak, 29.06.2021. održana je promocija knjige „Bošnjačka vjerska inteligencija Austrougarskog perioda“.

Promotori su bili: dr. Ferid Dautović, hafiz dr. Elvir Duranović i dr. Edin Veladžić, autor.  Moderator tribine je bio glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef .Omerbašić.  Govoreći o knjizi i njenom sadržaju promotori su istakli najznačajnije segmente i obrađena pitanja: Koji su to intelektualni potencijali s kojima su Bošnjaci prešli iz jedne u drugu epohu, posebno vjerski. Knjučnom pitanju Bošnjaka tog perioda - Pitanje hidžre - iseljenja Bošnjaka  i fetva reisa Azabagića o ostanku u neislamskoj državi u kojoj se može učiti ezan i praktikovati  drugi vjerski ibadeti. Osnivanje Islamske zajednice i njeno institucionalno djelovanje, Vjerska inteligencija u Bosni pred dolazak Austrougarske uprave,  angažman vjerske inteligencije na društveno-političkom planu, kulturno-prosvjetna djelatnost vjerske inteligencije (obrazovne ustanove, djelatnost na polju pisane riječi i izazov nove jezičke pismenosti, strukovna udruženja vjerske inteligencije),  te o prilozima u knjizi: Rreisu-l-uleme i članovi Ulema-medžlisa, Muftije po muftilucima, Muderrisi, Šerijatske sudije i dr. među kojima i oni sa područja  tadašnjeg kotara Tešanj. 

Knjiga „Bošnjačka vjerska inteligencija Austrougarskog perioda“ je štampana 2021. godine u Sarajevu, u izdanju Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, na 265 stranica formata B5, sa 13 priloga.  

Autor knjige je dr. Edin Veladžić, rođen u Bužimu 1973. Doktorsku disertaciju odbranio je na Odsjeku za sociologiju Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu 2016.godine. Trenutno je uposlenik u Ministarstvu civilnih poslova BiH kao stručni savjetnik za evropske integracije i međunarodnu kulturnu saradnju.